Parlamentul European votează astăzi directiva privind concediul de maternitate

on . . Accesări: 3654

parlam_eu.jpgParlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a organizat luni o dezbatere asupra unei propuneri de directivă privind ameliorarea sănătăţii şi siguranţei femeilor însărcinate, principalele chestiuni abordate incluzând perioada minimă a concediului de maternitate, plata integrală sau nu a acestuia sau posibilitatea ca taţii să stea acasă cu nou-născuţii timp de cel puţin două săptămâni. În intervenţia sa, raportoarea Edite Estrela (S&D) a susţinut că doreşte extinderea concediului de maternitate la minim 20 de săptămâni, perioadă în care mama să fie plătită cu salariul integral. Estrela a subliniat că 20 de săptămâni reprezintă o perioadă rezonabilă care să le permită femeilor să se refacă după naştere, care să încurajeze alăptarea şi să-i permită mamei să stabilească o relaţie solidă cu copilul. O perioadă mai lungă ar putea afecta însă revenirea femeilor pe piaţa forţei de muncii.

Propunerea iniţială a Comisiei Europene, ce datează din 2008, este aceea de a extinde perioada actuală a concediului de maternitate de la 14 săptămâni la 18, dintre care şase ar trebui luate imediat după naştere. Executivul comunitar recomandă, fără a impune obligativitatea, ca femeile să fie plătite cu salariul integral în această perioadă, alocaţia neputându-se situa sub limita celei pentru concediul medical. Comisia pentru drepturile femeii şi egalitatea de gen din PE a propus extinderea concediului de maternitate la minim 20 de săptămâni (inclusiv şase săptămâni de concediu imediat după naştere), plătite cu salariul integral, şi minim două săptămâni de concediu de paternitate.

În intervenţia sa, eurodeputata Rovana Plumb (S&D/PSD) a subliniat că în prezent se impune garantarea concediului de maternitate la nivel european şi a plăţii integrale a acestuia. În acelaşi timp, este nevoie de asigurarea unor condiţii de muncă decente pentru mame în întreaga UE.

Eurodeputata Christa Klass (PPE) a subliniat importanţa asigurării unei protecţii minime pentru mame, în special prin garantarea unui concediu luat imediat în perioada după naştere. În acelaşi timp, este nevoie şi de o coordonare cu prevederile privind concediul de paternitate de cel puţin două săptămâni.

Propunerea de directivă abordează în acelaşi timp protejarea la locul de muncă a mamelor care alăptează, interdicţia de a concedia o femeie după concediul de maternitate de şase luni şi reguli privind adopţia, lucrul peste program şi munca în schimbul de noapte. Raportul Estrela va fi supus miercuri votului în plenul Parlamentului European.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!