Pacienţii vor putea merge la tratamente în UE, fără avizarea prealabilă a ţării de origine

on . . Accesări: 3971

spit.jpgEurodeputatul PNL Cristian Buşoi a declarat, într-o conferinţă de presă, că, în virtutea unei recente directive europene, care va putea intra în vigoare la începutul anului viitor, orice cetăţean asigurat al Uniunii Europene va putea beneficia de servicii medicale în orice ţară comunitară, fără a mai fi nevoie de un aviz prealabil al ţării de origine. Costurile vor fi suportate de Casa de Asigurări de Sănătate din ţara de origine, până la nivelul costului de acasă. Dacă costul este mai mare, diferenţa va fi suportată de pacient.

Buşoi opinează că, după ce directiva va intra în vigoare, suferinzii de anumite maladii care sunt trecuţi pe liste de aşteptare pentru a beneficia de tratament vor putea să fie trataţi mai rapid în alte ţări, la acelaşi nivel de competenţă.
Parlamentarul European spune că, în aceste condiţii, 'am putea avea plăcuta surpriză ca pacienţi din Uniunea Europeană să vină la tratamente în clinicile româneşti, în special, în cele din reţeaua privată, care sunt mai bine dotate cu echipament medical avansat şi personal calificat pentru a beneficia mai rapid de tratament. De asemenea, costurile tratamentelor în România sunt mult mai mici decât cele practicate în restul Uniunii Europene.

'În Marea Britanie, listele de aşteptare pentru anumite intervenţii, sunt foarte lungi, cu timpi de aşteptare de câteva luni. Spre exemplu, pentru leucemie, durata poate ajunge până la şase luni. În Timişoara, nu se aşteaptă deloc', a afirmat Cristian Buşoi. El a subliniat că, în ciuda unor exemple negative înregistrate în sistemul sanitar românesc, există şi foarte multe clinici de înaltă performanţă, care ar putea fi atractive.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!