31mai: ziua internaţională fără tutun

on . . Accesări: 6444

În lume există peste 650 de milioane de fumători. Jumătate din ei vor muri, mai devreme sau mai târziu, din cauza tutunului. Sute de mii de oameni mor în fiecare an din cauza fumatului pasiv. Ei nu au fost niciodată fumători. Tutunul constituie a doua cauză majoră de mortalitate la nivel mondial. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat o adevărată ofensivă împotriva fumatului, inclusiv a fumatului pasiv, tocmai pentru că fumatul pasiv poate cauza boli grave şi chiar moartea.
 Fiecare dintre noi avem dreptul la un aer curat, fără fum. Majoritatea locuitorilor planetei sunt nefumători care au dreptul de a nu fi expuşi la fumul altora. Interzicerea fumatului în locurile publice ar putea veni în sprijinul celor care vor să renunţe la acest viciu şi ar putea determina ca mulţi dintre cei care încă nu fumează, în special tinerii, să nu se apuce de fumat.
 Comisia Europeana se alătură eforturilor OMS prin iniţiativa: „ Către o Europă fără fum de tutun:opţiuni privind politicile comunitare”, miniştrii sănătăţii din ţările comunitare reunindu-se în perioada 30-31 mai la Bruxelles pentru a răspunde la întrebarea:”Ce măsuri privind fumatul în locurile publice se consideră a fi cele mai eficiente şi mai adecvate, şi la ce nivel ar trebui luate – naţional sau comunitar ?”.
 Iniţiativa a fost preluată şi de ministrul român al sănătaţii care a lansat o dezbatere publică prin care cei interesaţi au fost invitaţi să completeze un chestionar pe tema măsurilor care ar trebui adoptate cu privire la fumatul în spaţiile închise. Dintre cei care au completat chestionarul 82,2% au considerat că fumatul ar trebui interzis în toate spaţiile publice închise, 53,85% considerând că nu ar trebui acceptată nici o derogare cu privire la această decizie. Doar 36,59% doresc să existe anumite spaţii pentru fumat în unele locaţii (baruri, cluburi, cofetării, aeroport, trenuri etc), în timp ce 76,7% vor ca aceste măsuri să fie introduse chiar de la 1 iulie 2008. Majoritatea celor care au completat chestionarele sunt tineri între 21-30 de ani (39,8%), urmaţi de cei din categoria de vârstă 31-40 de ani (33,5%), provin din mediul urban şi au studii superioare.
 Există deja ţări ca: Irlanda, Italia, Norvegia, Noua Zeelandă, Uruguay – în care a fost interzis fumatul la locul de muncă şi în spaţiile publice, inclusiv în restaurante , cafenele şi baruri. În 2007, multe alte ţări, au anunţat că vor extinde legislaţia care interzice fumatul în toate locurile publice.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!