
'Ne propunem un proiect pilot în câteva oraşe din ţară pentru depistarea nivelului colesterolului la copii, la care să participe Federaţia Societatea Naţională pentru Diabet şi Boli Metabolice şi compania AstraZeneca. Sperăm să-l putem realiza', a menţionat specialistul. Crestorul este prima şi deocamdată singura statină cu indicaţie aprobată în România pentru tratamentul adolescenţilor şi copiilor cu vârsta peste 10 ani, diagnosticaţi cu hipercolesterolemie familială sau dislipidemie mixtă. Medicamentul este prescris când dieta sau alte tratamente non-farmaceutice precum exerciţiile fizice sau scăderea în greutate nu dau rezultatele aşteptate.
Hipercolesterolemia familială este o boală genetică relativ frecventă(1 la 500 de persoane). Aceasta determină creşteri importante ale LDL-colesterolului (colesterolul 'rău') ceea ce duce la apariţia prematură a evenimentelor cardiovasculare aterosclerotice.
Prof. dr. Nicolae Hâncu susţine că 'este obligaţia părinţilor şi a medicilor ca, pentru sănătatea copiilor şi adolescenţilor, să le controleze acestora greutatea, colesterolul şi tensiunea arterială'.
La rândul său, prof. dr. Marius Vintilă, şeful Clinicii de cardiologie de la Spitalul 'Sfântul Pantelimon', a făcut referire la conceptul de risc cardiovascular, 'conceptul nou de risc cardiovascular global, la care contribuie desigur şi colesterolul, reprezintă o nouă abordare profilactică populaţională a dramelor cardiovasculare. Riscul cardiovascular global nu se află în opoziţie, ci vine să completeze intervenţia asupra factorilor de risc luaţi separat'. Specialistul a subliniat că medicamentul reduce volumul plăcii de aterom cu aproape 10% şi este pentru prima dată când se vorbeşte şi de o regresie a aterosclerozei.
În România, la fiecare patru minute un om moare de o boală cardiovasculară, 450.000 de pacienţi au istoric de infarct de miocard, 600.000 au istoric de accident vascular cerebral, unul din patru adulţi suferă de hipertensiune, unul din patru adulţi fumează, unul din patru adulţi au colesterol crescut. Dintre pacienţii cu hipercolesterolemie, doar 44% sunt trataţi şi dintre aceştia doar 16% ating valorile normale de colesterol.