Nutella riscă să fie scoasă în afara legii

on . . Accesări: 3578

nutella.jpgParlamentul European /PE/ a votat în prima lectură introducerea celor mai bune profiluri nutriţionale. Astfel, crema de ciocolată italiană Nutella ar putea ajunge în afara legii. Alarma a fost dată de vicepreşedintele grupului Ferrero, Francesco Paolo Fulci, după votul PE prin care i se va lăsa Europei posibilitatea de a decide dacă un produs poate beneficia de publicitate. ''Am pierdut prima bătălie dar nu şi războiul'', a declarat Fulci, subliniind că o decizie de acest gen riscă să ''scoată în afara legii Nutella şi marea majoritate a a produselor de cofetărie, îngenunchiind industria, mică, medie şi mare''. În opinia sa, consumatorul ar trebui să fie lăsat să opteze liber, mâncând de toate, fără a face excese şi păstrând un stil de viaţă sănătos.

Comisia Europeană /CE/, aminteşte Fulci, este pe cale să stabilească un profil nutriţional general pentru marea majoritate a alimentelor, conform căruia ''la 100 de grame de produs nu pot fi mai mult de 10 grame de zahăr, 4 grame de grăsimi saturate şi 2 miligrame de sare''. ''Nu există dulciuri cu mai puţin de 10 grame de zahăr la 100 grame de produs'', a replicat Fulci.

La acest profil general Bruxelles-ul a stabilit o serie de excepţii pentru fructe, peşte, miere, chewingum, biscuiţi şi pastile pentru tuse, la care se acceptă o cantitate mai mare de zahăr, sare sau grăsimi.
Miza în joc este mare, având în vedere că dacă aceste praguri vor fi introduse nu va mai fi posibil - pe baza propunerii - să se facă publicitate cu declaraţii privind sănătatea sau substanţele nutritive pentru numeroase produse ale marii tradiţii alimentare europene. De la Nutella la tradiţionala pâine neagră germană, care depăşeşte pragul de sare admis.

''Marea noastră îngrijorare este că astăzi ni s-ar putea spune să nu mai prezentăm mesaje promoţionale, dar mâine - şi deja unele organizaţii ale consumatorilor fac presiuni în acest sens - să fim obligaţi să scriem ca pe pachetele de ţigări: ''Atenţie este periculos, favorizează obezitatea!'', sau ne vor pune să plătim taxe mari aşa cum s-a prevăzut în România. Acest lucru va îngenunchea cu adevărat industria dulciurilor, mică, medie şi mare'', a explicat vicepreşedintele grupului Ferrero.

Cu toate acestea, Fulci ''nu intenţionează să considere votul drept o înfrângere, ci pur şi simplu un moment de oprire în bătălia pentru apărarea libertăţii consumatorului de a se alimenta cum crede de cuviinţă''.
Textul urmează să fie examinat de Consiliul de Miniştri al UE şi va reveni în PE pentru a doua lectură şi un nou vot.
''Data viitoare ne vom asigura că nimeni dintre cei care gândesc ca noi nu vor lipsi de la vot'', a concluzionat Fulci. /Agerpres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!