CMR solicită modificarea legii salarizării unice

on . . Accesări: 4666

sanatate-3.jpgIn conditiile in care numarul medicilor in Romania ramane insuficient si ne confruntam cu o migratie ingrijoratoare, datorata in principal nivelului salarial mult mai mic in comparatie cu alte tari din Uniunea Europeana, noul proiect de lege mentine o salarizare inacceptabil de mica pentru corpul medical. Astfel Colegiul Medicilor din Romania solicita in mod imperativ consultari in vederea indreptarii inechitatilor cuprinse de proiectul de lege unica a salarizarii bugetarilor care ii afecteaza grav pe medici.

„Colegiul Medicilor din Romania a sustinut si sustine o lege unica a salarizarii bugetarilor.  Criteriile pe baza carora se face salarizarea din proiectul de lege denota insa un mod de gandire egalitarist si nu contin elemente legate de importanta si responsabilitatea sociala a diferitelor categorii profesionale. Consideram ca includerea medicilor în categoria funcţionarilor publici, chiar şi numai din perspectiva salarizării, reprezintă o gravă eroare. Solicitam mentinerea excluderii profesiei medicale din categoria functionarilor publici”, a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Potrivit art.375 din Legea privind reforma în domeniul sănătăţii, medicul nu este funcţionar public. Excluderea medicului din categoria funcţionarilor public a fost făcută avându-se în vedere pe de o parte faptul că medicul este obligat la devotament exclusiv faţă de pacient, iar pe de altă parte, ele este independent şi are drept de decizie exclusivă asupra activităţii sale, neputând fi într-o relaţie de subordonare. Activitatea medicului este una independentă la baza ei fiind un contract de muncă şi nu un act de numire pe funcţie.

„Pare cel putin inexplicabil ca dupa ce in Raportul Comisiei Prezidentiale se mentioneaza in mod expres ca venitul minim al unui medic trebuie sa fie egal cu trei salarii medii pe economie, proiectul de lege impune restrictii si comparatii uneori jignitoare pentru aceasta profesie”, a adaugat prof. Astarastoae.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!