Terapie revoluţionară în fibrilaţia atrială

on . . Accesări: 3690

dabigatran.jpgAnual, până la trei milioane de oameni din întreaga lume suferă de accident vascular cerebral din cauza fibrilaţiei atriale cu prognostic în special sever sau debilitant, dintre care jumătate mor în mai puţin de un an. Acum o nouă terapie anticoagulantă se află la dispoziţia pacienţilor care suferă de fibrilaţie atrială. Cu prilejul prezentării studiului RE-LY, în cadrul celui de-al 48-lea Congres Naţional de Cardiologie, a fost subliniat faptul că acest studiu este cel mai amplu în fibrilaţia atrială, înrolând 18.113 pacienţi din 44 de ţări. Þara noastră a participat cu 44 de pacienţi din trei centre. Rezultatele prezentate au arătat că noul medicament, Dabigatran Etexilat, administrat pacienţilor cu fibrilaţie atrială reduce semnificativ riscul de accident vascular cerebral şi de embolie sistemică cu 34%, comparativ cu tratamentul clasic, fără a creşte riscul sângerărilor majore.

Rezultate importante au fost obţinute şi în privinţa obiectivelor secundare cum ar fi reducerea mortalităţii de cauză vasculară şi reducerea semnificativă a accidentului vascular cerebral hemoragic. 'Studiul RE-LY reprezintă un moment istoric în cardiologie din mai multe motive: în primul rând, este cel mai mare studiu realizat vreodată în fibrilaţia atrială; în al doilea rând, demonstrează că un medicament anticoagulant poate fi mai eficient decât warfarina şi, în acelaşi timp, mai sigur. Deschide o nouă linie terapeutică în cardiologie şi anume cea a anticoagulantelor orale, care nu au nevoie de monitorizarea prin analize de laborator', a subliniat prof. dr. Dragoş Vinereanu.

Medicamentul va fi disponibil, probabil, şi în România, în cursul anului viitor după ce va fi aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMEA).

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!