Spitalele trec la autorităţile locale de la 1 ianuarie 2010

on . . Accesări: 3815

bazac.jpgGuvernul a aprobat strategia de descentralizare în sănătate, regulamentul de descentralizare a activităţilor sportive şi un proiect de lege de înfiinţare a poliţiei locale, a anunţat premierul Emil Boc. Astfel spitalele trec la autorităţile locale de la 1 ianuarie 2010. Excepţie fac spitalele regionale şi cele de interes naţional. De la 1 ianuarie, spitalele vor trece în administrarea autorităţilor locale astfel: spitalele judeţene vor fi administrate de Consiliile Judeţene, spitalele municipale de Consiliile Municipale, iar cele orăşeneşti de Consiliile Locale. Spitalele regionale şi cele care vor fi declarate de interes naţional (unde se realizează acte medicale de înaltă performanţă), institutele naţionale de cercetare şi cele clinice, vor rămâne în subordinea Ministerului Sănătăţii. Sistemul naţional de urgenţe rămâne în subordinea Ministerului Sănătăţii încă trei ani şi va fi finanţat de la bugetul de stat. "În momentul în care vom constata că avem un sistem de urgenţă care să facă faţă standardelor europene şi el va fi transferat autorităţilor locale", a spus ministrul Sănătăţii.

Executivul a stabilit, de asemenea, că Legea descentralizării în sănătate şi Legea sănătăţii publice vor fi elaborate până la 1 iulie şi vor intra în vigoare la 1 septembrie. “Acest proces de descentralizare era absolut necesar, pentru că sistemul de sănătate din România este extrem de birocratic şi excedat de sarcini”, a arătat Bazac. El a spus că Strategia se va implementa în decursul anilor 2009 - 2011 şi în cursul lunilor viitoare vor fi adoptate patru acte normative: Legea descentralizării în sănătate - prin care unităţile medicale vor fi transferate în administrarea autorităţilor locale, Legea sănătăţii publice - prin care se realizează reorganizarea activităţii medicale, HG privind înfiinţarea Institutului Naţional de Sănătate Publică şi HG privind înfiinţarea Institutului Naţional de Medicină Legală. “Esenţa strategiei de descentralizare se referă la plasarea pacientului şi a cetăţeanului în centrul sistemului de sănătate, împreună cu responsabilitatea tuturor factorilor implicaţi în acordarea îngrijirilor medicale în jurul cetăţeanului”, a spus Bazac.

După descentralizare, unităţile medicale vor fi finanţate din trei surse, respectiv din Fondul Naţional de Asigurări de Sănătate, bugetul Ministerului Sănătăţii - pentru programe naţionale de sănătate, dotare cu aparatură de înaltă performanţă, plata rezidenţilor, finanţarea unităţilor de primiri urgenţe şi pentru activităţile de cercetare - şi de la bugetele locale (pentru reparaţii curente şi capitale, utilităţi, consolidări, achiziţii de echipamente de inventar şi de aparatură medicală, cu excepţia celor de înaltă performanţă). În ceea ce priveşte Institutul Naţional de Medicină Legală, Bazac a spus că acesta va cuprinde Institutul Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici", cele cinci institute de medicină legală din ţară, iar secţiile de medicină legală care acum sunt în structura spitalelor judeţene vor trece în coordonarea Institutul Naţional de Medicină Legală.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!