Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România a solicitat schimbarea actualului sistem de rezolvare a cazurilor de malpraxis prin racordarea sa la principiile europene. Potrivit prof. Dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România principiile care trebuie să stea la baza viitoarei legi a malpraxisului sunt
protejarea pacientului, înlăturarea cauzelor erorilor şi indemnizarea pacientului.
În acest sens, se propune ca alături de calea judiciară costistitoare pentru pacient şi de lungă durată să existe o cale extrajudiciară, de mediere rapidă şi care să acopere prejudiciul creat pacientului. În acest fel pacientul va fi despăgubit, iar medicul nu va fi blamat. Pacientul va avea libertatea de a alege fie calea judiciară, fie calea extrajudiciară, în acest mod nefiindu-i încălcat nici un drept. “Dacă există voinţă politică şi este susţinută ideea, comisia de mediere ar putea funcţiona în iunie 2009”, a adăugat prof. Astărăstoae.
Gheorghe Manuc, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii Publice a declarat că este nevoie de un cadru legislativ nou, de o lege a malpraxisului.
“Pacientul român alege în prezent calea penală pentru că nu trebuie să plătească nicio taxă şi există nemulţumiri pentru că procesul durează foarte mult. Instanţele nu respectă Legea 95/2006 şi nu comunică organismului profesional. respectiv Colegiul Medicilor din România situaţia medicilor aflaţi în procese. Doar răspunderea disciplinară este atributul Colegiului Medicilor din România, la fel este şi în toată Europa. Numărul de sancţiuni date de CMR este triplu faţă de organismele profesionale din orice ţară europeana”, a adăugat prof. Astărăstoae.