Astărăstoaie - Colegiul Medicilor va susţine logistic medicii amendaţi

on . . Accesări: 3390

asyarastoae.jpgPreşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoaie, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la Poiana Braşov, că amenzile primite de medici în urma controalelor efectuate de Casele de Asigurări de Sănătate vor fi contestate iar CMR va susţine logistic toate contestaţiile pe care le vor face medicii şi va intra ca parte în proces alături de aceştia. 'În momentul de faţă facem o sinteză a tuturor situaţiilor din ţară. Mesajul pe care l-am transmis foarte clar în teritoriu este ca aceste amenzi să fie contestate. După ce vom avea un număr de hotărâri invalidate, vom cere şi daune morale pentru tot corpul medical, pentru că este inadmisibil ce s-a întâmplat. Judeţul Botoşani a anulat toate amenzile, dar să ştiţi că nu din dragoste pentru Colegiul Medicilor, ci pentru că pur şi simplu erau ridicole', a afirmat Astărăstoaie.

El a apreciat că amendarea cu 5.000 de lei a medicilor 'pentru că au greşit o literă pe concediul medical' reprezintă o 'nouă metodă de finanţare a sistemului de sănătate găsită de ministrul Sănătăţii'. Potrivit şefului CMR, dintre cei 1.200 de medici controlaţi, 350 au fost amendaţi.

Prof. dr. Vasile Astărăstoaie a participat la Poiana Braşov la Conferinţa Naţională a Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, care s-a desfăşurat în perioada 25-27 iunie. El a subliniat, la lucrările conferinţei, că subfinanţarea cronică a sistemului de sănătate, dar şi lipsa personalului calificat fac ca pentru cei 420.000 de pacienţi bolnavi de cancer din România să existe doar 200 de medici oncologi, 'ceea ce este inadmisibil, în timp ce medicii pleacă în străinătate pentru că nu sunt plătiţi corespunzător sau sunt posturile blocate'.

În opinia preşedintelui Colegiului Medicilor, este nevoie urgentă de reorganizarea sistemului de sănătate şi chiar de desfiinţarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care, susţine el, şi-a dovedit ineficienţa şi de înfiinţarea mai multor case de sănătate, publice şi private, care să intre în competiţie.

Astărăstoaie consideră că, după trecerea spitalelor în subordinea autorităţilor locale, 'fără o reglementare uniformă', o parte dintre spitale se vor închide, altele vor deveni mai puţin performante decât sunt acum iar altele vor fi performante. 'Dar cel mai mare pericol este acela de a nu avea un personal calificat, deşi Colegiul Medicilor trage semnalul de alarmă de patru ani, însă nu se rezolvă nimic', a mai spus preşedintele CMR./Agerpres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!