
Scopul principal al acestui act normativ este, în primul rând, educativ asupra copilului, prin crearea unui comportament alimentar sănătos. Ordinul este doar o primă măsură în domeniu şi urmează a fi modificat şi completat în funcţie de evoluţia legislaţiei şi a recomandărilor Uniunii Europene, dar şi de progresul ştiinţific şi tehnic în domeniu, precum şi de aplicarea unor politici consistente de prevenţie.
Ministerul Sănătăţii Publice subliniază faptul că procesul de orientare către o alimentaţie sǎnǎtoasǎ nu poate fi realizat exclusiv prin interzicerea comercializării anumitor alimente în incinta şcolilor. Acest proces necesită o viziune integrativă, pe termen lung, prin efortul susţinut al tuturor celor care sunt implicaţi în educarea şi creşterea copiilor.
Agenţii economici care distribuie şi/sau comercializează alimente în incinta unităţilor de învăţământ trebuie să facă dovada compoziţiei alimentelor prin etichetă, specificaţii de la producător sau buletine de analiză.
Documentul conţine exemple de alimente “nerecomandate” şi nu o listă exhaustivă a acestora. Printre acestea se numără:
- Alimente cu conţinut mare de zaharuri, cu excepţia fructelor şi legumelor proaspete ( prǎjituri, bomboane, acadele)
- Alimente cu conţinut mare de grăsimi (hamburgeri, pizza, produse tip patiserie, cartofi prăjiţi, alte alimente preparate prin prǎjire, maioneze, margarină, brânză topită, brânzeturi tartinabile cu conţinut de grăsime peste 20%, mezeluri grase)
- Alimente cu conţinut mare de sare (chips-uri, biscuiţi săraţi, covrigei săraţi, sticks-uri sǎrate, snacks-uri, alune sǎrate, seminţe sǎrate, brânzeturi sărate)
- Băuturi răcoritoare, astfel în incinta şcolilor se va vinde numai apa potabila sau minerala îmbuteliata pentru a crea copiilor deprinderea de a o bea
- Alimente cu conţinut ridicat de calorii pe unitatea de vânzare (orice tip de aliment care, prin conţinut, aduce un aport de calorii de peste 300 kcal pe unitate de vânzare)
- Alimente neambalate (cu excepţia bananelor şi a citricelor)
- Alimente neetichetate (Alimente care nu respectă prevederile HG nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, cu modificările şi completările ulterioare)