Completarea legii privind donarea de sânge

on . . Accesări: 4614

Deputaţii s-au pronunţat, săptămâna trecută, în favoarea proiectului de lege pentru completarea Legii nr.282/2005 privind organizarea activităţii de transfuzie sanguină şi donare de sânge, proiect ce aparţine senatorilor Sorin Oprescu (PSD) şi Marius Marinescu (PC). Potrivit lui Marinescu, prin această propunere se urmăreşte ca necesarul de sânge pentru transfuzii să se asigure prin unităţi mobile la nivelul fiecărui judeţ al ţării. ''În acest moment doar 1 la sută din populaţia României donează sânge, stocurile acoperă doar jumătate din necesar. În statele UE necesarul de sânge este acoperit integral şi cu ajutorul acestor ambulanţe mobile de recoltat sânge. Cu un flacon de 400 ml de sânge se pot salva trei vieţi. Statul român, anul trecut, a cheltuit aproximativ cinci milioane de euro pentru recoltarea de sânge. În situaţia în care se vor achiziţiona aceste ambulanţe mobile, contravaloarea lor nu va depăşi un milion de euro, fondurile necesare pentru recoltarea de sânge în 2009 vor fi mai mici pentru că va creşte considerabil numărul donatorilor benevoli. Veţi salva multe vieţi dacă veţi vota legea'', le-a spus deputaţilor senatorul Marius Marinescu. Grupurile parlamentare s-au pronunţat în favoarea adoptării proiectului.
 ''Îmi aduc aminte, acum o lună de zile, un scandal făcut de presa ieşeană şi de mai mulţi politicieni, când au constatat că s-au adus câţiva litri de sânge pentru preşedinte şi premier. Scandalul a izbucnit prin faptul că nu există în spitale suficient sânge, în schimb pentru oficialităţi s-a putut procura'', a afirmat deputatul PC Dragoş Dumitriu. ''Vom susţine acest proiect de lege nu pentru preşedinte sau premier, ci pentru că este nevoie de sânge pentru toţi cetăţenii'', a spus liberalul Grigore Crăciunescu.
 Luând cuvântul, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, a afirmat că MSP susţine proiectul. ''Ne confruntăm de multă vreme cu lipsa de sânge. Românul, din păcate, nu mai este dornic să doneze sânge. O asemenea posibilitate ne aduce avantajul de a-i putea convinge pe români să fie mai aproape de sistemul sanitar'', a spus Eugen Nicolăescu. Proiectul a fost adoptat de Senat şi are raport favorabil din parte Comisiei pentru sănătate. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!