NEXIUM-beneficii în sindromul Zollinger-Ellison

on . . Accesări: 12421

Rezultatele unui studiu realizat de către cercetătorii de la University of Pennsylvania Health System, Departamentul de Gastroenterologie, incluzând un număr de 21 de pacienţi cu sindrom Zollinger-Ellison sau cu hiperaciditate gastrică idiopatică (IGH), prezentate azi la conferinţa „Digestive Disease Week” (DDW) din Los Angeles au arătat că tratamentul cu NEXIUM (esomeprazol magnezium) poate controla corespunzător secreţia de acid gastric. Nexium este un inhibitor de pompă de proton cu indicaţii în tratamentul de întreţinere a bolii de reflux gastro-esofagian (BRGE) precum şi la bolnavii cu ulcer gastric care consumă antiinflamatoare nesteroidiene. Investigaţiile pentru stabilirea indicaţiilor şi în tratamentul sindromului Zollinger-Ellison (ZES), o boală relativ rară dar severă, caracterizată prin apariţia unor tumori secretante de gastrină, un hormon care stimulează producţia de acid gastric, sunt în plină desfăşurare. ZES este o afecţiune rară, afectează circa 3-4 persoane dintr-un milion, dar este o boală cronică, dificil de tratată şi potenţial fatală. Bolnavii sunt predispuşi la dezvoltarea ulcerelor gastrice şi duodenale recurente. Simptomele includ dureri abdominale, diaree, steatoree, etc. „ZES este prototipul condiţiilor de hiperaciditate gastrică. Bolnavii care suferă de ZES necesită tratament antisceretor cronic în vederea menţinerii nivelul de acid gastric la o valoare corespunzătoare pentru a evita injuriile asupra mucoasei”, este de părere prof.dr. David C. Metz de la Universitate din Pennsylvania. „Studiul nostru a demonstrat că Nexium asigură o supresie precoce, eficientă şi susţinută a secreţiei de acid gastric, aceste rezulatate alăturându-se celor anterioare care au arătat că antisecretoarele tip IPP tratează în mod eficient hipersecreţia de acid gastric”.
 Circa 25 % a cazurilor de ZES apar la bolnavii cu o boală endocrină complexă, denumită MEN-1 (multiple enocrine neoplasia) şi la circa două-treimi dintre pacienţi se dezvoltă gastrinoame maligne.
 În cursul studiului, cu durata de 12 luni, s-a administrat Nexium 40 mg 2x1/zi la 19 bolnavi cu ZES şi Nexium 80 mg 2x1 sau 3x1/zi la cei doi bolnavi cu IGH. Rezultatele au fost pozitive, la toţi bolnavii s-a obţinut o reducere corespunzătoare a secreţiei de acid deja după primele 10 zile, cu o bună toleranţă a medicamentului.


Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!