Citalopram îmbunătăţeşte simptomatologia în sindromul colonului iritabil

on . . Accesări: 5991

Conform rezultatelor unui studiu apărut în august în revista Gut, citalopram ameliorează acuzele legate de sindromul colonului iritabil (SCI). "Inhibitorii selectivi de recaptare a serotoninei (SSRI) sunt frecvent folosite în tratamentului SCI

 cu toate că există destul de puţine evidenţe despre eficacitatea lor" apare în articolul scris de echipa condusă de Dr. J. Tack de la University of Leuven din Belgia. "Am demonstrat că administrarea de SSRI citalopram la subiecţii sănătoşi scade sensibilitatea pentru distensia colonului şi inhibă răspunsul colonului la alimentare. Aceste observaţii pot explica în mod raţional folosirea citalopramului în tratamentul SCI."

 Coparat cu placebo, citalopram îmbunătăţeşte semnificativ durerea abdominală, balonarea, impactul simptomelor asupra calitatăţii vieţii şi starea generală. Efectul terapeutic este independent de influenţa depresiei, anxietăţii sau a funcţiei sensoro-motorice a colonului.
 "Pe baza acestui studiu citalopram constituie un adjuvant potenţial în conduita terapeutică în SCI", conclud autorii. "Acest medicament aduce beneficii simptomatice în mod rapid, este bine tolerat şi nu este asociat cu efectele adverse ale antidepresivelor triclice, cum ar fi somnolenţa sau constipaţia. Totuşi, sunt necesare studii mai mari pentru aprecierea eficacitatăţii citalopramului sau a altor SSRI la pacienţii din practica medicală zilnică."
 
Gut. 2006;55:1095-1103.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!