Studiu: Actualizarea listei medicamentelor compensate ar genera un impact pozitiv de aproximativ 0.5% din PIB

on . . Accesări: 1226

Un studiu realizat de Institutul de Prognoză al Academiei Române, cu susţinerea Local American Working Grup, relevă faptul că societatea românească va câştiga pe termen lung de aproape cinci ori mai mult decât cheltuielile în următorii trei ani cu actualizarea listei medicamentelor compensate.

Studiul relevă faptul că, prin creşterea accesului la medicamente de ultimă generaţie în următorii trei ani, pacienţii vor câştiga aproximativ 75.000 de ani de viaţă activi datorită tratării cu succes a afecţiunilor, prelungirii duratei de viaţă a pacienţilor cu afecţiuni cronice şi prin evitarea deceselor.


Astfel, în primi trei ani de la actualizarea listei medicamentelor compensate, efortul suplimentar suportat de stat va depinde de gradul de penetrare a pieţei de către noile molecule şi indicaţii, putând varia între 216 şi 486 milioane de lei.

Adrian Pană: Nu este benefic să se actualizeze o listă cu medicamente compensate la cinci ani

Pe termen lung, actualizarea listei medicamentelor compensate ar putea genera un impact economic pozitiv de aproape 0,5% din produsul Intern Brut datorită recâştigării sau menţinerii nivelului de productivitate al pacienţilor, relevă acelaşi studiu.
De cealaltă parte, beneficiile economice pe termen lung ale vindecării pacienţilor sau evitării deceselor ar putea ajunge la trei miliarde de lei.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!