Adrian Pană: Nu este benefic să se actualizeze o listă cu medicamente compensate la cinci ani

on . . Accesări: 3050

 

 

 

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Pană a declarat luni că actualizarea listei de medicamente compensate la cinci ani este una sincopată şi produce costuri extrem de mari.

"Suntem din nou la un moment de răscruce, în care un număr extrem de mare de molecule aşteaptă să primească un verdict vizavi de posibilitatea de a fi rambursate în sistemul public de sănătate: 167 de molecule.

Dacă acest procedeu ar fi fost unul constant, astăzi nu am fi fost într-o asemenea situaţie. Un lucru care nu este benefic este să actualizeze o listă cu medicamente la jumătatea unui deceniu. Este o actualizare sincopată, care produce costuri extrem de mari", a subliniat Adrian Pană.
El a precizat că procedurile de evaluare a moleculelor vor continua.

"Este o procedură de evaluare destul de complexă, care necesită timp, dar mai ales care necesită persoane care au capacităţi strict specializate. Din păcate, în România, masa critică care ar putea defini un asemenea grup de persoane este în momentul de faţă extrem de redusă. Sunt ţări care au capacităţi de evaluare a tehnologiilor medicale imens mai mari decât România şi evaluează un număr mult mai mic de molecule în fiecare an. Există un interes deosebit pentru a finaliza evaluarea", a spus secretarul de stat Pană.

În opinia sa, o anume moleculă poate să schimbe la un moment dat complet modalitatea în care se oferă anumite servicii de sănătate.
Secretarul de stat şi-a manifestat speranţa că va creşte capacitatea instituţională a României în privinţa evaluării tehnologiilor medicale.
"Într-o perioadă următoare sper că această capacitatea instituţională va creşte şi România va beneficia de o echipă care să poată efectua evaluarea tehnologii medicale comparabil cu alte state. Se prefigurează pe termen mediu şi lung scăderea costurilor cu evaluarea, care este o componentă importantă care trebuie avută în vedere", a mai afirmat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

Societatea românească va câştiga pe termen lung de aproape cinci ori mai mult decât cheltuielile în următorii trei ani cu actualizarea listei medicamentelor compensate, arată un studiu realizat de Institutul de Prognoză al Academiei Române, cu susţinerea Local American Working Grup, dat publicităţii miercuri.

Buşoi: Tripla terapie pentru hepatita C, posibil introdusă după actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite


Studiul relevă faptul că, prin creşterea accesului la medicamente de ultimă generaţie în următorii trei ani, pacienţii vor câştiga aproximativ 75.000 de ani de viaţă activi datorită tratării cu succes a afecţiunilor, prelungirii duratei de viaţă a pacienţilor cu afecţiuni cronice şi prin evitarea deceselor.

Astfel, în primi trei ani de la actualizarea listei medicamentelor compensate, efortul suplimentar suportat de stat va depinde de gradul de penetrare a pieţei de către noile molecule şi indicaţii, putând varia între 216 şi 486 milioane de lei.

Pe termen lung, actualizarea listei medicamentelor compensate ar putea genera un impact economic pozitiv de aproape 0,5% din produsul Intern Brut datorită recâştigării sau menţinerii nivelului de productivitate al pacienţilor, relevă acelaşi studiu.
De cealaltă parte, beneficiile economice pe termen lung ale vindecării pacienţilor sau evitării deceselor ar putea ajunge la trei miliarde de lei.


Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!