Tulcea: Peste 3.500 de teste efectuate gratuit în programul de depistare a cancerului de col uterin

on . . Accesări: 1569

cancer col uterinPeste 3.500 de femei din judeţul Tulcea au început testele gratuite din cadrul programului naţional de depistare activă precoce a cancerului de col uterin, a declarat directoarea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Tulcea, Laurenţia Militaru.

Se pare, însă, că doar aproape 50% din acestea au efectuat toate analizele incluse în programul susţinut financiar de Ministerul Sănătăţii.

Directoarea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Tulcea, Laurenţia Militaru, a declarat miercuri pentru Agerpres că, din luna noiembrie a anului trecut până în prezent, 3.534 de femei din judeţ s-au prezentat la medicii ginecologi şi au făcut primele teste oferite gratuit în cadrul programului naţional.

'Doar 1.541 de femei au încheiat toate testele, iar dintre acestea aproape 100 au primit recomandarea de a continua analizele', a menţionat şefa DSP.
Laurenţia Militaru a mai spus că femeile care se prezintă la primele teste trebuie să prezinte medicului ginecolog rezultatele acestora, apoi să se adreseze laboratoarelor de specialitate unde se efectuează noi analize, odată cu rezultatele acestora putându-se obţine diagnosticul de specialitate.

'Până în momentul de faţă, programul naţional s-a desfăşurat foarte bine în judeţul nostru şi intenţionăm ca luna viitoare să solicităm ministerului de resort prelungirea acestuia', a afirmat directoarea DSP, Laurenţia Militaru.

Covasna: 90 de cazuri pozitive depistate prin Programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin

Pentru derularea în condiţii optime a programului naţional de depistare activă precoce a cancerului de col uterin, Ministerul Sănătăţii a alocat judeţului Tulcea 80.000 de lei, la solicitarea autorităţilor suma fiind suplimentată ulterior cu 48.000 de lei.
Demarat în luna noiembrie a anului trecut, programul naţional se adresează persoanelor de sex feminin din grupa de vârstă 25-64 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin.

Obiectivul principal al programului este reducerea incidenţei formelor invazive ale cancerului de col uterin şi a mortalităţii specifice prin cancer de col uterin.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!