Covasna: 90 de cazuri pozitive depistate prin Programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin

on . . Accesări: 1664

cancer col uterinÎn ultimul an au fost depistate 90 de cazuri pozitive prin Programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin, program demarat de Ministerul Sănătăţii.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, Nagy Andras Robert a declarat luni, pentru Agerpres, că, din noiembrie 2012 şi până în prezent, aproximativ 1650 de femei au realizat testul de prevenţie, un număr relativ redus, dintre care, în nouăzeci de cazuri, s-a dovedit a fi pozitiv.

"Spitalul nostru este singurul din judeţ care recoltează probe în cadrul acestui program. În relaţie contractuală cu noi sunt 103 medici de familie, dar numai 40 lucrează activ şi ne trimit pacienţi pentru investigaţii", a declarat Nagy Andras Robert.

Programul se adresează femeilor cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani, iar analizele se fac gratuit. Nagy Andras Robert a subliniat că programul este foarte bun deoarece testul Papanicolau poate contribui la depistarea precoce a cancerului de col uterin, deci la prevenirea şi combaterea acestei boli.

Teste pozitive în cadrul programului naţional de depistare a cancerului de col uterin

Potrivit datelor publicate pe site-ul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, în acest program vor fi cuprinse circa 63.000 de femei din judeţul Covasna, adică aproape jumătate din total.
În judeţul Covasna sunt în evidenţă oncologică circa 400 de persoane, iar 10% suferă de cancer de col uterin. Anul trecut, 13 femei au murit din cauza acestei maladii.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!