Ziua Naţională a Transplantului în România

on . . Accesări: 1772

Ziua Naţională a Transplantului în România RsZiua Naţională a Transplantului în România, iniţiativă a Fundaţiei pentru Transplant, care va fi marcată pe 14 mai, a ajuns la a noua ediţie şi reprezintă un prilej de conştientizare a faptului că transplantul salvează vieţile unor oameni care altfel nu ar avea altă şansă.

În fiecare an, specialiştii din domeniul transplantului, jurnaliştii şi diverse personalităţi, alături de pacienţii care au beneficiat de un transplant şi familiile acestora celebrează împreună noua viaţă dobândită prin transplant, se arată într-un comunicat de presă al organizatorilor evenimentului.

Ediţia din acest an a Zilei Naţionale a Transplantului se desfăşoară în contexul unei dezvoltări fără precedent a activităţii de transplant din România în acest an. România a înregistrat de la începutul anului 2013 cea mai mare creştere a numărului de transplanturi dintre toate ţările europene, aproape 60 de transplanturi, a precizat dr. Victor Zota, coordonator naţional pentru transplant.

Evenimentul nu a trecut neobservat, el fiind evidenţiat în urmă cu două săptămâni la Congresul ELPAT (Congresul European privind Etica Transplantului) de la Rotterdam.


De asemenea, pe fondul acestei recunoaşteri a progresului înregistrat de ţara noastră, şi-au exprimat dorinţa de a participa la acest eveniment, pe lângă personalităţi marcante ale activităţii de transplant din România, specialişti de marcă din străinătate, alături de persoane transplantate, reprezentanţi media şi personalităţi ale societăţii civile.


Ediţia 2013 a Zilei Naţionale a Transplantului se va bucura de prezenţa a unor invitaţi de marcă precum prof. dr. Francis L. Delmonico, părintele transplantologiei internaţionale. Cu acelaşi prilej se va marca şi încheierea proiectului cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 'Specializare pentru performanţă, eficacitate şi răspuns în domeniul transplantului de organe - S.P.E.R".


Proiectul S.P.E.R. în domeniul transplantului de organe a fost iniţiat la 1 septembrie 2010 şi este implementat de Fundaţia 'Dan Setlacec' din Bucureşti şi partenerii săi: Fundaţia pentru Transplant din Bucureşti, Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Victor Babeş' din Timişoara, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Constanţa, Institutul de Virusologie 'Ştefan S. Nicolau' din Bucureşti, Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova.


Câteva sute de medici şi asistenţi medicali din unităţi sanitare autorizate pentru realizarea transplanturilor din regiunile Bucureşti-Ilfov, Vest, Sud-Est, Nord-Vest, Sud-Vest au parcurs o parte din cursurile incluse în proiect. Implicit, aceste demersuri vor contribui la lărgirea disponibilităţii serviciilor medicale de transplant pentru pacienţi.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!