Prejudecăti si mituri stiintifice

on . . Accesări: 5889

Revista americană de popularizare a ştiinţei Live Science a efectuat un sondaj printre cititorii săi pentru a vedea care dintre miturile ştiinţifice se bucură de cea mai mare popularitate în rândul americanilor, după care a cerut ajutorul savanţilor pentru a lămuri câte dintre acestea sunt simple prejudecăţi. Iată verdictul oamenilor de ştiinţă. Este adevărat că găina trăieşte şi fără cap. Explicaţia este simplă: după ce i se taie capul,  găina poate să alerge şi chiar să încerce să zboare, deoarece încă mai are viu trunchiul nervos, responsabil de reflexele sale. Există un caz real când o găină a trăit un an şi jumătate fără cap. De aici, se pare, că se trage şi expresia ”găină fără cap”.
 Nu este adevărat că creierul omului funcţionează doar la zece la sută din capacitatea sa. Această prejudecată bântuie opinia comună de un veac. Din fericire sau poate invers, s-a demonstrat pe cale ştiinţifică că cea mai mare parte a scoarţei cerebrale este implicată aproape în totalitate în activitatea omului. Creierul nostru munceşte şi în timp ce noi dormim. Profeţiile potrivit cărora în viitor omul îşi va putea folosi mintea la întreaga lui capacitate şi atunci lucrurile pe pământ se vor schimba în bine sunt nişte baliverne! Ia gândiţi-vă cu capul!
 Este adevărat că o chiflă presărată cu mult mac are acelaşi efect ca şi o ţigară cu opiu. S-a demonstrat medical că persoana care consumă două chifle cu mac la rând are rezultatele analizelor la fel ca şi un drogat.
 Nu este adevărat că dezvoltarea celulelor nervoase la adulţi încetează o dată cu vârsta. Creierul uman se dezvoltă într-adevăr mai dinamic la vârste mai tinere, dar divizarea celulelor nervoase continuă până în finalul vieţii. Cercetările au demonstrat că neuronii se dezvoltă şi se divid până la moartea fizică. Aşa că nervii se restabilesc şi omul are şanse să acumuleze cunoştinţe şi să se dezvolte intelectual pe parcursul întregii vieţi.
 Este adevărat că supa de pui ajută la răceală, dar nu înlocuieşte doctoriile în cazuri mai grave. Este utilă la început de răceală, pentru aportul de substanţe cu proprietăţi antiinflamtorii care împiedică răspândirea bolii în organism, în rest tot medicamentele ne scapă de boală.
 Căscatul este contagios. Oricât ar părea de neverosimil, este adevărat. Unii antropologi susţin că reflexul de a căsca atunci când o persoană care stă alături cască l-am moştenit de la maimuţe. Bunăoară, cimpanzeilor le place să se ia peste picior imitând căscatul.
 Nu este adevărat că fulgerul nu loveşte niciodată în acelaşi loc. Dimpotrivă, fulgerul are şi el locurile sale ”preferate”. Astfel încât să te adăposteşti sub un copac care tocmai ce a fost lovit de fulger este ca şi cum ţi-a alege singur moartea. De exemplu celebra Empire State Building este lovită de fulger, în mediu, de 25 de ori pe an.
 Este o invenţie a femeilor că bărbatul este o fiinţă în proporţie de 90 la sută biologică şi că din cauza aceasta îşi schimbă mai des partenerele.
 Este o simplă prejudecată că unghiile şi părul cresc şi după moartea fizică a individului, deoarece toate procesele din organism încetează instantaneu. Această eroare are la bază iluzia optică. După moarte, corpul uman pierde foarte multă apă, pielea se strânge şi de aceea unghiile şi părul par mai mari.
 Gura câinelui nu este mai curată decât a omului, aşa cum se zice. Bacteriile sunt atât de diferite în ambele cazuri, încât câinele nu este mai curat, ci omul este altfel.
 Matematic s-a demonstrat că dacă alergi când plouă, te udă mai puţin. În timp ce nu există nimic mai fals că ceea ce ai ridicat în cinci secunde nu se consideră căzut, mai ales în cazul bacteriilor.
 ªtiinţific nu s-a demonstrat că animalele ar avea un al şaselea simţ. De cele mai multe ori este vorba de instincte care le ajută să evalueze pericolul. Cu toate acestea, în timpul unor catastrofe naturale şi animalele mor la fel de frecvent ca şi oamenii. De aceea se poate spune că şi în cazul în care animalele ar avea al şaselea simţ, acesta nu le-ar fi de mare folos.
 Nimic mai eronat că Marele Zid Chinezesc ar fi singura construcţie realizată de mâna umană care se vede din spaţiu. Din spaţiu se văd la fel de bine şi piramidele egiptene, pistele de decolare şi aterizare de pe marile aeroporturi.
 Tot un mit este şi că anotimpurile se schimbă datorită distanţei care desparte Pământul de Soare, precum şi faptul că guma de mestecat este digerată de organism timp de şapte ani.(Rompres)

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!