Diplomă europeană pentru specialitatea de anestezie terapie intensivă

on . . Accesări: 5915

stetoscopul.jpgExamenul pentru Diploma Europeană în Anestezie partea I (EDA partea I) a fost adoptat oficial ca probă scrisă obligatorie în scopul obţinerii titlului de medic specialist în Anestezie şi Terapie Intensivă în România. Pentru confirmarea ca medic specialist în anestezie şi terapie intensivă, nota minimă de promovare a probei scrise este 7,00, iar nota minimă pentru obţinerea şi a Diplomei Europene în Anestezie şi Terapie Intensivă este punctajul minim european pentru proba scrisă, stabilit de către Societatea Europeană de Anestezie.

Diploma Europeană în Anestezie şi Terapie Intensivă (EDA) a fost creată în 1984 la Strasbourg la iniţiativa Societăţii Europene de Anestezie (ESA) care reuneşte societăţile profesionale de Anestezie din toate cele 27 ţări ale UE (inclusiv România prin Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă - SRATI) plus cele din : Elveţia, Israel, Rusia, Croaţia, Serbia. Astfel, proba scrisă - unică pe ţară - a fost susţinută în data de 25 septembrie simultan cu examenul EDA partea I în toată Europa. Chestionarul pentru examen este în limba română, alături de versiunea în engleză.

Proba scrisă a cuprins 2 teste (testul A şi testul B) cu 120 întrebări cu răspunsuri multiple la alegere. Fiecare test a a avut câte 60 de întrebări, şi a durat 2 ore.
Pentru a deveni însă medic specialist ATI în România, candidaţii promovaţi la proba scrisă vor trebui să parcurgă şi celelate 3 probe (2 probe clinice şi una practică) în conformitate cu prevederile actuale ale metodologiei române de examen pentru titlul de medic specialist ATI. Ministerul Sănătăţii a semnat protocolul cu SRATI în 2009.

Comisia Naţională de Examen pentru Proba scrisă în specialitatea ATI a fost alcătuită din: preşedinte - conf. dr. ªerban Bubenek ( UMF Carol Davila Bucureşti) membri - prof.dr. Dan Tulbure (UMF Carol Davila Bucureşti), conf.dr. Elena Copaciu (UMF Carol Davila Bucureşti), conf.dr. Ioana Grinţescu (UMF Carol Davila Bucureşti), conf. dr. Daniela Filipescu (UMF Carol Davila Bucureşti), prof. dr. Dorel Săndesc (UMF Victor Babeş Timişoara), prof. dr. Sanda Copotoiu (UMF Târgu Mureş ), conf. dr. Natalia Hagau (UMF Cluj), conf. dr. Ioana Grigoraş (UMF Iaşi), secretar dr. Dana Tomescu, observator ESA - dr. Bazil Aţeleanu, observator SRATI - dr. Dan Corneci.

Astfel, specialitatea Anestezie - Terapie Intensivă devine prima specialitate medicală din România dispusă să se alinieze transparent şi deplin exigenţelor justificate ale concetăţenilor noştri, care ca oricare alţi cetăţeni ai Europei doresc să fie ingrijiţi de medici cu un nivel de competenţă certificat şi cât mai înalt.
"Considerăm că acest proces de aliniere la standardele europene prin procedura de mai sus va transparentiza suplimentar examenul de obţinere a a titlului de medic specialist în anestezie – terapie intensivă din România, sporind totodată prestigiul învăţământului românesc în general dar şi a Ministerul Sănătăţii, Colegiului Medicilor şi a corpului medical românesc în special", a subliniat conf. dr. ªerban Bubenek.
De asemenea, dintre medicii care vor obţine şi punctajul minim la nivel european şi în consecinţă vor deveni posesori ai Diplomei EDA partea I, instituţiile interesate ale statului român vor putea să-şi selecteze cu mai mare obiectivitate candidaţii potenţiali pentru posturi universitare, de conducere etc.

Nu în ultimul rând, rezultatele unei astfel de confruntări obiective şi globale la nivel european în testarea cunoştiinţelor teoretice ale medicilor din specialitatea ATI poate servi şi ca oglindă a nivelului actual de performanţă a sistemului de pregătire medicală post-universitară din ţara noastră, a subliniat conf.dr. Bubenek.
"Desigur că la rândul nostru aşteptăm ca societatea românească să răspundă eforturilor noastre printr-o preocupare şi disponibilitate mai mare în sensul repunerii profesiei de medic în locul meritat pe scara importaţei şi valorii sale socialeg a adăgat specialistul. /Agerpres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!