Ministerul Sanatatii organizeaza in data de 5 martie 2009 examen de medic/medic dentist/farmacist specialist. In revista "Viata Medicala" din 30.01.2009 a aparut publicatia pentru acest examen. Examenul se va desfasura în centre universitare medicale care asigura pregatirea pentru toate modulele teoretice si baremul de manopere,
proceduri, tehnici diagnostice si terapeutice din curriculumul de pregatire, cu exceptia specialitatii medicina de urgenta pentru care examenul se va desfasura în centrele universitare Bucuresti si Târgu Mures.
Pentru sustinerea examenului de specialist rezidentii pot opta pentru unul din centrele universitare în care au efectuat pregatirea. Arondarea pe aceste centre universitare medicale si componenta comisiilor de examen, va fi stabilita de Ministerul Sanatatii, dupa terminarea înscrierilor. Arondarea va fi comunicata prin directiile de sanatate publica din centrele universitare medicale respective, la data de 25 februarie 2009.
La acest examen se pot prezenta:
• Medicii, medicii dentisti si farmacistii rezidenti, inclusiv cadrele didactice si de cercetare stiintifica medicala, confirmate în rezidentiat, care la data de 30 iunie 2009 încheie stagiul de pregatire (inclusiv audierea cursurilor-conferinta), conform curriculelor aprobate pentru fiecare specialitate.
• Medicii, medicii dentisti si farmacistii rezidenti, inclusiv cadrele didactice si de cercetare stiintifica medicala, confirmate în rezidentiat, care au încheiat stagiul de pregatire si nu au sustinut acest examen sau nu l-au promovat în sesiunile anterioare. Prezentarea la examen se face cu respectarea prevederilor art.13, alin.(3) din Ordonanta Guvernului nr.12/2008 (Absolventii stagiilor de rezidentiat se pot prezenta la examenul de finalizare în maximum 5 ani de la absolvire.)
• Medicii specialisti sau primari care au efectuat cu aprobarea Ministerului Sanatatii, pregatire în vederea obtinerii celei de-a doua specialitati si care la data de 30 iunie 2009, încheie stagiul de pregatire în noua specialitate;
• Medicii, medicii dentisti si farmacisti, care au efectuat specializare prin Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii si care finalizeaza acest stagiu pana la data de 30
iunie 2009*)
Tematicile dupa care se vor desfasura examenele în aceasta sesiune au fost publicate în “Viata Medicala” începând cu nr. 10/9 martie 2001, cu exceptia specialitatilor: Chirurgie orala si maxilo-faciala si chirurgie dento-alveolara - revizuite si publicate în “Viata Medicala” nr. 43/24 oct.2003, endocrinologie publicata în „Viata Medicala” nr.4/25 ian.2002, farmacie clinica si laborator farmaceutic, revizuite si publicate în „Viata Medicala” nr.37/14 sept.2007, Radiologie si imagistica medicala – revizuita si publicata în “Viata Medicala” nr. 45/7 nov.2003 si ortopedie pediatrica revizuita si publicata în „Viata Medicala” nr.21/27 mai 2005. Medicii rezidenti confirmati în pecialitatea otorinolaringologie vor sustine examenul dupa tematicile publicate în anul 1993.
Examenul de specialist are urmatoarele probe:
a) proba scrisa, cu 10 subiecte formulate din tematica fiecarei specialitati, cu durata de trei ore;
b) probe clinice/practice.
Pentru specialitatea medicina de urgenta examenul are urmatoarele probe:
a).proba scrisa;
b).proba clinica orala;
c).proba clinica practica în care sa se utilizeze simulatorul
Proba scrisa va fi reprezentata de un test grila cu 250 de întrebari/raspunsuri pe durata a 4 ore. Proba clinica orala si cea practica vor fi impartite în mai multe componente cu respectarea tematicii de specialitate, respectiv medicala, chirurgicala, adulti, pediatrie etc.
Candidatul se confirma specialist daca promoveaza cu minim nota 7,00 fiecare proba a examenului.