Noutati

Simulator virtual complex, unic în Sud Estul Europei, la ISU Mureş

on . . Accesări: 1377

raed arafat 96551600 rsPreşedintele Fundaţiei pentru SMURD, dr. Raed Arafat a declarat în cadrul unei conferinţe organizate la Târgu Mureş că Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Horea” din judeţul Mureş are în dotare un simulator virtual complex, unic în Sud Estul Europei, în valoare de 20,7 milioane de lei, care a fost dezvoltat în cadrul proiectului "Profesionişti în intervenţia integrată la accidente colective şi dezastre".

"Printre rezultatele notabile ale acestui proiect menţionez dezvoltarea unui simulator virtual complex, unic în Sud Estul Europei, în timp real, care poate fi utilizat atât în scop de învăţare cât şi în scop de evaluare a cunoştinţelor sau de exersare a abilităţilor de lucru în echipe interdisciplinare.

Având combinate o soluţie 3D şi una 2D, cu ajutorul acestui simulator se pot exersa atât abilităţile de coordonare şi comandă (nivel operaţional şi nivel tactic), cât şi cele de acţiune efectivă în diversele etape ale unei intervenţii de urgenţă", a afirmat Raed Arafat.

Conform acestuia, simulatorul virtual este adaptat realităţii româneşti, având medii de simulare specifice şi obiecte personalizate, iar scenariile dezvoltate sunt realiste, transpunând participanţii cât mai veridic în accidente şi incidente cu care se vor putea întâlni în viitor în activitate.

Potrivit preşedintelui Fundaţiei pentru SMURD, în cadrul proiectului au fost îmbunătăţite competenţele profesionale şi a fost facilitată participarea şi accesul personalului medical şi paramedical din sistemul integrat de asistenţă medicală de urgenţă, prim ajutor calificat şi operaţiuni de salvare la actualizarea şi îmbunătăţirea competenţelor profesionale pentru creşterea capacităţii de furnizare a serviciilor medicale de urgenţă de calitate la nivel naţional.
Arafat a spus că, în cadrul acestui proiect, s-a realizat şi o bază educaţională de e-learning, cu peste 80 de teme, incluzând animaţii, exerciţii interactive şi teste, disponibilă în limbile română, engleză şi franceză, fapt ce creează premisele unei colaborări la nivel european şi mondial, la pregătirea în echipe multinaţionale a profesioniştilor din domeniu pentru răspuns la accidentele colective şi dezastre, care afectează mai mult de o singură ţară.

În cadrul proiectului a existat şi o componentă de formare, de care au beneficiat peste 1.400 de medici, paramedici, pompieri, asistenţi medicali, care a permis pilotarea, validarea şi ajustarea temelor de pe platforma de e-learning.

Proiectul a fost implementat pe o perioadă de 36 de luni de cei şapte parteneri, Fundaţia pentru SMURD în parteneriat cu Brigada de Pompieri din Paris, Societatea Franceză de Medicină de Catastrofă, Academia Naţională Franceză de Pompieri, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Ministerul Sănătăţii şi S.C. Softwin SRL

"Prin acest proiect s-a realizat un sistem avansat de formare, sistem care va rămâne implementat în structurile beneficiarului şi partenerilor, contribuind astfel major la dezvoltarea sistemului integrat de medicină de urgenţă şi catastrofă din România, dar şi la nivel european. Un prim curs de formare, în afara acestui proiect, utilizând platforma de simulare virtuală achiziţionată, va avea loc în mai puţin de două săptămâni, în cadrul celei de-a V-a ediţii a Conferinţei Naţionale de Medicină de Urgenţă si Salvări în Situaţii Speciale 'Search&Rescue 2013', organizată în perioada 9 - 13 octombrie 2013 la Băile Felix, judeţul Bihor", a anunţat dr. Raed Arafat.

Proiectul a fost cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

La festivitatea de închidere a proiectului de la ISU Mureş au participat pe lângă dr. Raed Arafat, lt. col. Cristian Radu, şef Adjunct al Centrului Operaţional Naţional din IGSU, Roxana Pietroiu - SOFTWIN SA şi reprezentanţii partenerilor internaţionali - general Henri Julien, preşedintele Societăţii Franceze de Medicină de Catastrofă, maior Fabian Testa, şeful Direcţiei de Prim Ajutor, Brigada de Pompieri din Paris, managerul proiectului, dr. Ioana Dărămuş, Fundaţia pentru SMURD.

Sursa: AGERRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!