Ceapa - Allium cepa - aliment medicament

on . . Accesări: 21912

ceapa.jpgCeapa este un aliment apreciat din antichitate pentru virtuţile sale terapeutice, tonice şi anti-infecţioase, fiind considerat un factor de sănătate şi longevitate. De la ceapă se utilizează cel mai des bulbul şi sucul acestuia, care conţine vitaminele A, B şi C, zaharuri şi multe săruri minerale – de sodiu, potasiu, fosfat şi nitrat de calciu, fier, sulf, iod şi siliciu, precum şi uleiuri volatile, oxidaze, acizi, principii antibiotice.
Ca acţiune terapeutică, se ştie că ceapa este un stimulent puternic al sistemului nervos, hepatic şi renal, fiind în acelaşi timp un diuretic puternic, dizolvant şi eliminator al ureei şi clorurilor. În acelaşi timp are acţiune antiseptică şi antiinfecţioasă (în special anti-stafilococică – dr. L. Binet spunând că ceapa se comportă ca un antibiotic în privinţa Stafilococului). Are şi acţiune de echilibrare glandulară, digestivă, secretorie şi expectorantă, stimulând eliminările şi curăţând un sistem digestiv prea încărcat.
Ceapa poate fi consumată în multe feluri, crudă, ca atare sau macerată câteva ore în ulei de măsline, în salate, crudităţi, aperitive precum şi in toate ciorbele.
Ceapa se utilizează şi extern, sub forma de cataplasme şi comprese, având acţiune decongestionantă importantă. De aceea, în situaţii de gât roşu, de amigdale mărite de volum sau de laringită, cataplasma cu ceapă crudă (ceapă tăiată mărunt, pusă pe o comprese curată şi aplicată 1-2 ore pe gât) are rezultate foarte bune. De asemenea, este principalul leac contra înţepăturilor de insecte (se freacă locul 1-2 minute cu o bucată de ceapă) şi împotriva vânătăilor (se poate pune o felie de ceapă cu un leucoplast peste locul loviturii). Este indicată şi în durerile de cap (tot pentru efectul decongestionant) sau în tratamentul panariţiilor.
Pentru părinţii cu copii mici, care de multe ori au nasul înfundat noaptea în somn şi au probleme cu somnul din această cauză, se recomandă plasarea pe pernă, în apropierea copilului, a unei bucăţele mici de ceapă (după ce copilul a adormit).

Remediul homeopatic din ceapă, Allium cepa este principalul remediu homeopatic indicat în catarul nazal la debut, cu scurgere nazală apoasă abundentă şi lăcrimare şi ochi roşii. În această situaţie, principiul homeopatiei se recunoaşte cel mai uşor. Cine a tăiat o ceapă ştie senzaţia de iritaţie la nivelul ochilor, cu lăcrimare şi secreţii nazale apoase abundente. Dacă este prezentă exact aceeaşi senzaţie într-o răceală la debut sau la debutul unei boli infecto-contagioase, remediul homeopatic Allium cepa CH9 sau CH15 (in funcţie de intensitatea simptomelor) administrat de 3-4 ori pe zi, timp de câteva zile poate să soluţioneze rapid episodul respectiv sau să uşureze semnificativ simptomele.

Ceapa are multe alte întrebuinţări. Dr. Jean Valnet, în cartea sa „Tratamentul bolilor prin legume, fructe şi cereale” vorbeşte pe larg despre virtuţile terapeutice ale acestui aliment minunat. De asemenea, fitoterapeuta Lalitha Thomas prezintă ceapa în cartea sa „10 plante esenţiale” şi furnizează reţete incredibile pornind de la cunoscutul aliment.
Redescoperiţi farmacia naturii în dulapul dumneavoastră de alimente!

Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!