Din nou despre zahăr - hipoglicemia

on . . Accesări: 8701

dulcuri_2.jpgConsumul exagerat de zaharuri rafinate a dus la apariţia multor probleme de sănătate ale omului modern. Aproape fiecare persoană consumă hidraţi de carbon, la fiecare masă, într-o anumită formă. Dar peste jumătate dintre carbohidraţii consumaţi de omul modern o reprezintă cei simpli, cu absorbţie rapidă. Aceste alimente care conţin zahăr (cerealele de mic dejun, patiseriile, dulciurile, cozonacul sau croisantele etc) determină o absorbţie rapidă a glucozei în fluxul sanguin, o creştere imediată de insulină, pentru contracararea rapidă şi excesivă de zahăr. Aceasta determină o scădere tot la fel de rapidă a nivelului de zahăr, cu apariţia stării de oboseală şi tensiune interioară, care determină reapariţia unei nevoie de dulce. Zi după zi, corpul va oscila între hiperglicemie şi hipoglicemie, ca în trenuleţul de la bâlci, când sus, când jos, iar emoţiile se vor juca în concordanţă (între euforie şi stare de excitaţie şi depresie, stare de slăbiciune).
Mulţi oameni suferă fără să ştie de hipoglicemie. Zahărul însuşi este cel care cauzează această problemă. Zahărul sub forma glucozei furnizează energie întregului organism, iar o lipsă a acestuia poate slăbi fiecare organ dependent de zahăr, pentru funcţionarea corespunzătoare. Când se consumă prea mult zahăr, se epuizează rezervele de glicogen (care este o sursă rapidă de energie, aflată ca o rezervă în ficat). Fiecare bomboană sau băutură răcoritoare determină o hiperglicemie rapidă, urmată de o descărcare de insulină pancreatică în sânge, care va scade nivelul zahărului din circulaţie, iar apoi de o descărcare a rezervelor de glicogen hepatic, pentru reechilibrarea glicemiei. În timp, pe consum repetat, zilnic de zaharuri, se epuizează ficatul, care nu mai este în stare să crească nivelul glicemiei fără glicogen. Ficatul trimite un SOS creierului, care declanşează nevoia de consum de zahăr. La un moment dat, organismul secretă adrenalină, care în condiţii de urgenţă, împreună cu alţi factori, ajută la creşterea glicemiei. Eliberarea adrenalinei este responsabilă pentru o parte dintre simptomele hipoglicemiei: senzaţie de foame permanentă, chiar şi când stomacul este plin. Starea de oboseală intensă, nestăpânită, cu lipsă de chef de efort fizic şi emoţional, transpiraţie excesivă, la cele mai mici eforturi, căscat excesiv, lipsă de concentrare, atenţie şi tulburări de memorie, stare de tremur interior şi uneori exterior, stare de leşin şi de rău fără nici o cauză aparentă şi mai ales emoţii necontrolate, plâns necontrolat, depresie, senzaţie că nu-şi mai poate controla stările şi viaţa. O persoană cu hipoglicemie poate avea frecvente infecţii respiratorii, precum şi foarte frecvente micoze (ciuperci). De asemenea, poate avea constipaţie sau infecţii urinare. De multe ori, toate analizele persoanei sunt normale, iar suferinţele sale sunt din ce în ce mai accentuate. Se ajunge până la a se solicita consult la psihiatrie, din disperare de cauză.
Homeopatia şi gemoterapia pot ajuta mult persoanele cu hipoglicemie. Schema pe care am folosit-o cel mai frecvent este Phosphorus CH9, 3 granule de 2 ori pe zi, dimineaţa şi prânz, o lună, împreună cu o combinaţie din Extract din mlădiţe de Afin- Vaccinium myrtillus MG=D1, 2 ml în apă, dimineaţa zilnic, o lună şi Extract din mlădiţe de Dud negru- Morus nigra MG=D1, 2 ml în apă, seara, zilnic, o lună.
În locul remediului homeopatic Phosphorus, care este un foarte bun tonic al pancreasului şi un mare reglator al energiei organismului, am folosit la alţi pacienţi Lycopodium CH9, atunci când exista o dorinţă foarte intensă de dulce, însoţită de balonări şi senzaţia de săturare rapidă după câteva guri de mâncare (deşi persoana avea o foame intensă iniţial). Sau la alţii am folosit Argentum nitrum CH9, atunci când apăreau şi arsuri la nivelul stomacului, cu scaun moale şi de 2-3 ori pe zi, balonări şi nevoie crescută de dulce.
Dar esenţial pentru controlul hipoglicemiei este alimentaţia.
Fără înlocuirea carbohidraţilor simpli cu cei complecşi şi echilibrarea alimentaţiei este imposibilă vindecarea. Numai tratamentul, fie el natural, nu reuşeşte vindecarea completă.
Reţeta este simplă: NU ZAHÃR. ªi nu produse care conţin zahăr. Se recomandă şi reducerea fructelor crude şi a făinii albe, rafinate, precum şi consumul unei cantităţi mici, raţionale de miere (un aliment integral excepţional de bun).
Se recomandă introducerea în alimentaţie a orezului brun (integral), sub formă de pilafuri sau deserturi cu măr ras sau fructe confinate, a altor cereale precum mei (pilaf de mei cu legume sau morcov), sau a fulgilor de orz sau ovăz, combinaţi cu cereale sau cu legume. De asemenea, se recomandă pâinea integrală, pastele făinoase integrale (spaghete, tăiţei etc), mălaiul sau cerealele tip cuş-cuş sau bulgur.
Sunt multe reţete şi posibilităţi de echilibrare a dietei. Dar chiar şi simpla scoatere din alimentaţie a zahărului va duce la îmbunătăţirea simptomelor tip hipoglicemie într-o lună de zile, în mod evident.

Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!