Obezitatea şi remediul constituţional

on . . Accesări: 11035

obez_1.jpgCalculaţi-vă singuri indicele de masă corporală! Îl veţi obţine făcând raportul dintre greutatea dumneavoastră exprimată în kilograme şi pătratul înălţimii exprimat în metri. Un indice cuprins între valoare 20- 25 reprezintă o valoare normală. Dacă acesta depăşeşte valoarea 25 sunteţi supraponderal, dar dacă această valoare ajunge peste 30 faceţi parte din categoria bolnavilor care suferă de obezitate.
Moştenirea genetică, cantitatea şi calitatea hranei pe care o ingerăm, obiceiurile alimentare, sedentarismul, iată câţiva dintre factorii care contribuie la apariţia şi menţinerea „ epidemiei” de obezitate. Obezitatea infantilă este o altă problemă medicală de care răspunzători în mare parte sunt părinţii. Este depăşit mitul că un copil cu indice de masă corporală peste valoarea normală este şi un copil sănatos.
Strategia tratamentului obezităţii se aplică fiecărui individ în parte în funcţie de particularităţile legate de cauzele bolii, stil de viaţă, boli asociate. Alternativele de tratament pentru îmbunătăţirea valorilor greutăţii sunt: dieta hipocalorică, activitatea fizică, medicaţia adjuvantă, tratamentul chirurgical, homeopatia şi folosirea produselor fitoterapice şi gemoterapice.
În cazul produselor fitoterapice şi gemoterapice pacienţii îşi pot administra singuri aceste produse spre deosebire de tratamentul homeopat care se urmează doar la indicaţia medicului având competenţa necesară.
În urma unei anamneze corect efectuate prescrierea remediului „similimum” al bolnavului îl va echilibra la toate nivelurile: mental, emoţional şi fizic.
Există numeroase remedii homeopate (Laboratoarele Plantextrakt- Cluj) utile în rezolvarea acestei boli, obezitatea care are implicaţii atât de ordin estetic cât mai ales medical.
Pacientul Antimonium crudum este un obez cu faţa rotundă,  „faţă de buncuţă”. Corpul dă senzaţia de moliciune. Pacientul nu are un orar al meselor, mănancă mult, des şi finalitatea este apariţia indigestiei. Este un remediu administrat în special la copii şi tineri.
Calcarea carbonica este un remediu important pentru obezitate. Corpul are un aspect flasc, faţa rotundă, moale, ten palid. Copilul Calcarea carbonica deşi este „bine făcut” are tendinţa la infecţii repetate şi oboseală. Adultul este un obez care se îngraşă repede şi usor.
Unui pacient obez cu obrajii roşii care ne vorbeşte despre depresii şi nostalgii îi vom putea prescrie Capsicum.
Ferrum este un pacient obez care suferă de anemie. Există o contradicţie între aspectul său exterior şi fatigabilitatea pe care o descrie.  
Graphites este un  tip obez, necizelat, care gândeşte încet şi prezintă probleme dermatologice (eczeme, dermatite, urticarie, herpes, psoriazis). Este un remediu util al durerilor de stomac din ulcer sau gastrită, dureri care se ameliorează atunci când pacientul mănâncă.
Pentru pacienţii care vor să depăşească problema excesului ponderal, vizita la un medic homeopat poate susţine efortul în depăşirea acestei probleme reale de sănătate.

Dr. Simona Bărnuţiu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!