Sticta pulmonaria, remediu respirator şi reumatic important

on . . Accesări: 18955

 Sticta pulmonaria este un remediu homeopatic preparat dintr-un reprezentat al familiei Lichenilor sau Tallophites. Homeopaţii îl folosesc în mode deosebit pentru tropismul lui respirator, în special pentru acţiunea sa asupra nasului şi sinusurilor frontale. Principalele indicaţii pentru precrierea de Sticta pulmonaria îl reprezintă senzaţia de obstrucţie a nasului, fără nici un fel de secreţie şi cu nevoia constantă
a persoanei de a-şi sufla nasul, pentru a se uşura (deşi nimic nu iese din nas). Obstrucţia uscată a nasului este însoţită şi de dureri surde la nivelul regiunii frontale. Indicaţia principală o reprezintă catarul nazal, înainte de apariţia secreţiei (în această situaţie, fiind bine urmată de alte remedii precum Hydrastis sau Kali bichromicum). Obstrucţia nazală este mai intensă în a doua parte a zilei şi noaptea, este frecvent însoţită de salve de strănuturi, agravată dacă persoana stă întinsă în pat şi ameliorată în aer curat, agravată pe vreme rece şi umedă sau la schimbare de temperatură şi ameliorată imediat ce încep scurgerile (secreţiile nazale). Obstrucţia nazală se poate însoţi nu numai de strănuturi în salve, ci şi de tuse, uscată şi iritantă, mai ales la decubit, seara şi noaptea şi cu ceva secreţii dimineaţa la trezire. Sticta pulmonaria este unul dintre cele mai importante remedii homeopatice pentru sinuzită frontală, însoţită de obstrucţie nazală cronică, dureri de cap, în regiunea frunţii şi absenţa eliminării de secreţii (eventual prezenţa de cruste la nivelul narinelor). Pentru problemele respiratorii, Sticta pulmonaria se administrează în diluţii mici, pentru stimularea eliminării secreţiilor. O prescripţie bună ar fi Sticta pulmonaria CH5 sau CH7 , 3 granule de 3 ori pe zi, 10-14 zile sau până la apariţia secreţiilor, când se înlocuieşte cu remediul indicat de aspectul secreţiilor.
În afara indicaţiilor respiratorii, importante şi mult utilizate, Sticta pulmonaria mai are un alt pol de acţiune, cel reumatic, mai puţin cunoscut şi mai rar utilizat în terapie. Ea este principalul remediu folosit în schema de tratament a bolii Dupuytren. Această schemă propune combinaţia Sticta pulmonaria CH5 sau CH7, 3 granule o dată pe zi, zilnic, 2-3 luni, împreună cu Tuberculinum reziduum CH5, 3 granule o dată pe săptămână, în acelaşi interval de timp.
În acelaşi timp, Sticta pulmonaria are şi alte indicaţii în problemele reumatice: este un remediul important indicat în dureri de genunchi, la persoane care fac zilnic menaj şi stau în genunchi şi în contact cu apa. Indicaţia clinică se cheamă „genunchiul menajerei” şi alături de Sticta pulmonaria, ne putem gândi şi la Kali bichromicum, Natrium sulphuricum sau Dulcamara. Sticta pulmonaria este indicată atunci când durerile de genunchi sunt sub formă de junghiuri, însoţite de inflamaţie a articulaţiei afectate (congestie, durere, tumefacţie). Alte articulaţii frecvent prinse în procesul inflamator sunt cele ale gâtului, cu iradiere spre umeri, în special umărul şi braţul drept. ªi pentru aceste probleme ne putem gândi la Sticta pulmonaria, diagnosticul diferenţial fiind făcut cu medicamente homeopatice precum Sanguinara, Ferrum metalicum şi Lycopodium, printre remediile mai importante. În situaţiile de afectări articulare, Sticta pulmonaria se va prescrie în diluţie CH15 sau CH30, 3 granule de 1-2 ori pe zi, 1-2 luni de tratament, de multe ori însoţită de tratament cu Extracte glicero-alcoolice din muguri de plante.
 
Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!