Gemoterapia şi Sărbătorile de iarnă - partea a 2-a

on . . Accesări: 7229

sarbatori_de_iarna_3.jpgSărbătorile de iarnă reprezintă o perioadă magică şi solicitantă în acelaşi timp. Colectivităţile omeneşti o serbează cel mai adesea prin adunări în jurul meselor. Iar mesele sunt încărcate peste poate, cum n-au fost niciodată pe parcursul anului. Sărbătorile de iarnă este perioada în care se fac cele mai mari excese alimentare, în special la capitolul alimentelor cu acţiune dăunătoare asupra organismului – excese de carne, de grăsimi, de dulciuri şi de băuturi carbo-gazoase.
Mulţi oameni se transformă în nişte copii dornici să încalce toate regulile pe care le-au respectat un an întreg, chiar cu preţul unor suferinţe fizice ulterioare.
Gemoterapia şi fitoterapia pot ajuta la menţinerea funcţiei digestive la nivele optime, astfel încât excesul din perioada Sărbătorilor să cauzeze doar „daune minore”.

Vă propunem câteva preparate care pot fi utilizate 2-3 săptămâni înaintea Sărbătorilor şi câteva zile după Sărbători, care vor ajuta la funcţionarea optimă a stomacului, ficatului şi fierii şi vor permite tubului digestiv să treacă cu bine de perioada de excese.

Extractul din mlădiţe de Rozmarin, Rosmarinus officinalis MG=D1, 2 ml în apă, dimineaţa, are un efect de drenaj la nivelul ficatului şi un efect de drenaj asupra intestinului subţire şi gros. Ajută la eliminarea rapidă şi eficientă a deşeurilor digestive, previne constipaţia, gazele intestinale şi durerile tip colicativ intestinale ce pot apare în situaţiile de supra-alimentare.
Extractul din muguri de Arţar, Acer campestre MG=D1, 2 ml în apă, la prânz este principalul produs care realizează drenajul veziculei biliare, asigurându-i funcţia optimă (esenţială în situaţia unor mese bogate în grăsimi). Arţarul ajută şi la drenajul hepatic şi intestinal şi are şi o acţiune anxiolitică importantă (ajutând în situaţii de frici, precum frica de boală sau frica de durere).
Extractul din muguri de Smochin, Ficus carica MG=D1, 2 ml în apă, seara este preparatul care ajută la tonifierea stomacului şi duodenului, protejează mucoasa gastrică de alimentele prea acide, prea picante şi prea iritante, ajută la eliminarea rapidă a produşilor de deşeu digestiv şi are o acţiune de relaxare generală asupra organismului. Datorită reacţiei sedative importante, este util de administrat după masa de seară, întrucât va asigura o odihnă de noapte de foarte bună calitate.

Combinaţia celor trei preparate va fi extrem de eficientă atât pentru persoanele care au deja probleme digestive cu diferite localizări, dar şi pentru cei care nu au probleme de sănătate, dar ştiu că urmează să petreacă 2-3 zile cu un exces de alimente şi băuturi.
Cele trei remedii vor ajuta digestia şi starea generală a organismului. ªi vor permite „recuperarea” rapidă după o mahmureală sau o „masă românească tipică”.

Sfatului medicului este ca fiecare persoană să încerce să facă mai puţin exces de mâncare şi mai mult „exces de energie pozitivă”. Să dăruim mai multă bunăvoinţă, compasiune şi înţelegere tuturor celor pe care îi vom întâlni în această perioadă. Să împărtăşim gânduri bune şi poveşti frumoase şi să nu permitem ca starea de bine să fie creată de excesul de alimente. Ci să construim starea de bine prin muzică, cântece, dansuri, îmbrăţişări şi cuvinte frumoase.
Petrecere frumoasă şi Sărbători cu bine tuturor!

Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!