Manifestările stresului şi gemoterapia

on . . Accesări: 8922

muguri_tei.jpgStresul este o componentă necesară vieţii. Fără un grad de provocare, de imbold, de incitare la acţiune, viaţa ar stagna, totul ar deveni lâncezeală şi lenevie. Problema cu stresul este legată de cantitatea acestuia şi de persistenţa în timp. Stresul devine o problemă când este continuu şi de intensitate mare, sau când declanşează reacţii fizice intense, persistente. Există foarte multe simptome indirecte ale stării interioare de tensiune, care apare în situaţii stresante.

- Tulburările de înghiţire, disfagia esofagiană – apar atunci când persoanei “îi stă în gât” câte o problemă survenită în viaţa sa, pe care o “înghite” cu greu. Apare spasmul musculaturii esofagiene şi se manifestă prin dureri, arsuri, iritaţie la nivelul esofagului, în timpul alimentării. Combinaţia indicată este Extractul din muguri de Smochin, Ficus carica MG=D1, 2 ml în apă, dimineaţa şi Extractul din muguri de Tei, Tilia tomentosa MG=D1, 2 ml în apă seara, 3-4 săptămâni de tratament. Ambele preparate au efect sedativ general, ajută la liniştirea minţii şi a gândurilor, urmate implicit de relaxarea fizică la nivel de musculatură netedă.
- Durerile abdominale spastice cu aerocolie (cu gaze, distensie şi durere), ce apar de multe ori după masă, dar pot fi şi nelegate de mese. Aceste dureri indică dificultatea acceptării unor situaţii “ingerate” odată cu mâncarea, cu care “corpul se luptă” să le poată digera şi integra. Spasticitatea şi durerea produsă de contracţia muşchilor netezi ne arată intensitatea problemei cu care se confruntă persoana respectivă. Pentru liniştirea emoţională, deci implicit şi a problemei fizice, propunem o combinaţie de două remedii: Extract de mlădiţe de Merişor, Vaccinium vitis idae MG=D1, 2 ml în apă, dimineaţa şi Extract de muguri de Tei, Tilia tomentosa MG=D1, 2 ml în apă, seara, zilnic, minim 30 zile.

- Spasmofilia – este o denumire generică a unei stări de rău generale, cu senzaţie de leşin, cu spasme şi contracturi ale fălcilor, ale mâinilor, ale altor muşchi din corp. Persoana este toată rece şi transpirată şi simte că îşi pierde complet controlul. Acestă senzaţie apare de cele mai multe ori când solicitările din viaţa persoanei din acel moment îi depăşesc posibilităţile fizice, emoţionale sau intelectuale. Spasmofilia nu este altceva decât o revoltă a organismului, supus la mai multe impulsuri decât poate procesa. Atunci se blochează şi refuză să mai facă orice. Administrarea calciului intra-venos duce la rapida ameliorare a simptomelor, pentru că acest mineral este atât substratul energetic al muşchilor (li se oferă o sursă suplimentară de energie), cât şi mineralul “protecţiei”, cel care aduce “duritate, rigiditate şi sprijin” unui organism care simte că nu mai poate. Gemoterapia oferă următoarea schemă de tratament pentru o persoană care suferă de crize de spasmofilie:
- Extract din muguri de Brad, Abies pectinata MG=D1, 2 ml în apă, dimineaţa
- Extract din muguri de Smochin, Ficus carica MG=D1, 2 ml în apă, la prânz şi
- Extract din muguri de Tei, Tilia tomentosa MG=D1, 2 ml în apă, seara
timp de 1-2-3 luni, funcţie de nevoile fiecărei persoane. Se observă combinaţia dintre două produse cu efect sedativ, Smochinul şi Teiul cu produsul cu efect de reechilibrare a mineralelor din organism, în special a calciului, Bradul.

- Sindromul picioarelor neliniştite (Resless legs syndrom) apare la persoane extrem de tensionate, dar care îşi controlează foarte puternic stările interioare. De aceea, doar către seară, când se mai relaxează, sau în alte circumstanţe (când stau pe scaun, sau când stau şi aşteaptă ceva) poţi observa acest simptom – dau tot timpul din picioare, le freacă, le mişcă, le bâţâie.
Gemoterapia propune următoarea schemă:
Extractul din mlădiţe de Vâsc, Viscum album MG=D1, 2 ml în apă, dimineaţa
Extractul din muguri de Smochin, Ficus carica MG=D1, 2 ml în apă, la prânz
Extractul din muguri de Tei, Tilia tomentosa MG=D1, 2 ml în apă, seara,
zilnic, timp de 1-2-3 luni, funcţie de nevoile persoanei.

Am discutat doar despre câteva probleme fizice apărute în contextul stresului. Gemoterapia propune produse cu efect sedativ general, dar şi cu acţiune calmantă locală, recunoscând importanţa cauzală a stării interioare, în producerea simptomelor fizice.

Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!