Afecţiunile mucoasei bucale - tratament gemoterapic

on . . Accesări: 9474

mucoasa_bucala.jpgMucoasa cavităţii bucale este sediul apariţiei a numeroase leziuni care uneori pot face parte din tabloul clinic al unor afecţiuni generale. În cavitatea bucală există în mod normal un număr foarte mare de germeni care în diverse condiţii pot deveni patogeni. De asemenea prin alimentăţie se introduc în cavitatea bucală diverşi germeni cu grade diferite de virulenţă. Aftele, gingivitele, infecţiile herpetice, candidoza sunt câteva din cele mai frecvente afectiuni ale mucoasei bucale. De asemenea pot apare leziuni legate de afecţiunile stomatologice adiacente.

Stomatita aftoasă este o afecţiune inflamatorie a mucoasei bucale caracterizată prin apariţia unor leziuni foarte dureroase care iniţial sunt sub forma unor macule dureroase (pete roşii) care ulterior se pot ulcera. Reprezintă un raspuns inflamator exagerat sau poate apărea în contextul unor afecţiuni imune. Bolnavul acuză dureri, senzaţia de arsură în cavitatea bucală accentuată de alimentele iritante, de condimente şi poate apare febră.
Iată o schemă de preparate gemoterapice care ameliorează simptomatologia: Extract din mlădiţe de Afin- Vaccinium myrtillus MG=D1, 2 ml dimineaţa asociat cu Extract din mlădiţe de Lemn câinesc- Ligustrum vulgare MG=D1, 2 ml la prânz şi Extract din sevă de Mesteacăn- Betula linfa MG=D1, 2 ml seara.

Apa de gură Mira (Planextrakt) este un prous fitoterapic care menţine igiena cavităţii bucale având efect dezinfectant, dezodorizant şi antiinflamator. Se asociază schemelor de preparate gemoterapice în afecţiunile mucoasei bucale. Pentru igienizarea cavităţii bucale se diluează 15-20 de picături la un pahar cu apă - pentru gargară. Pentru inflamaţii ale cavităţii bucale 10 picături se diluează cu o linguriţă de apă şi se clăteşte gura energic 30 de secunde insistând pe zonele afectate.

Candidoza mucoasei bucale poate apare ca urmare a tratamentului cu antibiotice pe cale sistemică. Simptomele sunt deranjante pentru bolnav care descrie durere, usturime şi gust neplăcut. Schema în acest caz este următoarea: Extract din mlădiţe de Lemn câinesc- Ligustrum vulgare MG=D1, 2 ml dimineaţa şi Extract din mlădiţe de Mur- Rubus fructicosus MG=D1, 2 ml seara. Se va face gargară cu apă cu bicarbonat alternativ cu apă cu tinctură de propolis.

Gingivita reprezintă inflamaţia ţesuturilor gingiei. Gingiile sunt iritate şi edemaţiate datorită plăcii bacteriene sau tartrului depus sub gingii. Protezele dentare pot provoca leziuni ale mucoasei bucale mergând de la simpla jenă până la cazurile în care pacientul e nevoit să renunţe la proteză.
Gingivitele beneficiază de administrarea de Extract din muguri de Mesteacăn pufos- Betula pubescens MG=D1 2 ml o dată pe zi. De asemenea se va folosi apa de gură Mira.

În cazul leziunilor din infecţiile herpetice asociat tratamentului specific antiviral se va administra de 2 ori pe zi Extractul din muguri de Coacăz negru- Ribes nigrum MG=D1 câte 2 ml cu rol antiinflamator şi de stimulare a imunităţii.

Dr. Simona Dobre-Bărnuţiu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!