Tratament gemoterapic în anemia feriprivă

on . . Accesări: 8798

tamarix_2.jpgAnemia e definită ca o scădere a capacităţii sângelui de a transporta oxigen la ţesuturi. Oxigenul este transportat de la plămani la ţesuturi cu ajutorul globulelor roşii. Oxigenul se fixează pe hemoglobină, o celulă caracteristică globulelor rosii. În anemie scade cantitatea de hemoglobină. Deficitul de aport exogen de micronutrienţi, vitamine, minerale pot produce diferite tipuri de anemie. Anemia feriprivă (anemia datorată deficienţei de fier din organism) este cea mai răspandită deficienţă din intreaga lume. Pricipalele cauze sunt aportul exogen/alimentar insuficient, existenţa unor stări a organismului care necesită cantităţi crescute de fier (sarcină, alăptare, copii mici, stări de convalescenţă, infecţii), pierderea de sânge, absorbţia slabă a fierului. Semnele şi simptomele anemiei apar în funcţie de valorile hemoglobinei. Obiectiv apare paloare tegumentelor şi mucoaselor, pielea uscată, unghii şi păr friabile. Capacitatea de efort scade, apar ameţeli, cefalee, palpitaţii.
Surse de fier: fier hemic, mai uşor de absorbit de organism provine din carnea roşie (ficat), peşte (stridii, scoici); fierul nonhemic se găseşte în legume verzi (spanac, pătrunjel, praz), leguminoase (linte, mazăre), fructe uscate şi cereale integrale.
Prevenirea carenţei de fier la sugari şi nou născuţi se începe în perioada prenatală. Prematurii şi copiii născuti din mame cu carenţe de fier vor primi preparate din fier din luna a 2-a de viaţă. Pentru că  majoritatea cazurilor de anemie carenţială feriprivă provin din greşeli de alimentaţie, modificarea dietei şi administrarea de vitamine, sub forma preparatelor naturale sunt suficiente pentru vindecare.
Pentru tratamentul anemiei şi îmbunătăţirea constantelor de laborator modificate în acest gen de afecţiune se pot administra produsele gemoterapice.
Următoarele extracte gemoterapice sunt cele mai eficiente şi se pot administra în scheme de 2 sau 3 produse în funcţie d gravitatea problemei.
Extractul din mlădiţe de Tamarix- Tamarix gallica MG=D1 are o acţiune concentrată asupra măduvei osoase şi splinei, nivel la care stimulează formarea de hematii şi trombocite. Este principalul extract gemoterapic folosit în anemiile hipocrome şi normocrome şi în alte afecţiuni ale sângelui.
Extractul din muguri de Brad- Abies pectinata MG=D1- Abies pectinata MG=D1 este un macerat din muguri de brad alb care are acţiune de stimulare a eritropoezei (producţiei de globule roşii) şi de favorizare a fixării calciului.
Extractul din muguri de Alun- Corylus avellana MG=D1  acţionează la nivelul măduvei osoase stimulând eritropoeza activând eritroblaştii. Este indicat în special în anemia hipocromă microcitară, în special prin pierderi de sânge, ca urmare a gastritelor, ulcerelor, afecţiunilor digestive, a stărilor diareice sau sângerărilor hemoroidale (singur sau asociat cu Tamarix gallica MG=D1, cătina roşie).
Extractul din muguri de Porumbar- Prunus spinosa MG=D1  este foarte util ca remediu în convalescenţă după afecţiuni virale sau bacteriene debilitante sau după situaţii stresante.
Extractul din muguri de Salcie- Salix alba gemme MG=D1 creşte producţia de hematii şi potenţează activitatea altor remedii antianemice.

Dr. Simona Dobre- Bărnuţiu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!