Gemoterapia şi hipertensiunea arterială

on . . Accesări: 8405

inima.jpgHipertensiunea arterială este considerată a fi cea mai frecventă boală cronică având un mare risc de mortalitate şi morbiditate prin boli cardiovasculare. Hipertensiunea arterială este o boală care „nu doare” şi de aceea este greu de convins un pacient diagnosticat că va urma tratament antihipertensiv toată viaţa. Prin modificările pe care le produce la nivelul aparatului circulator hipertensiunea este responsabilă de apariţia numeroase boli ale inimii, boli cerebrovasculare (accidente vasculare cerebrale), boli ale rinichilor, afecţiuni oftalmologice. Comparativ cu persoanele normotensive un bolnav hipertensiv are un risc de 3 ori mai mare pentru o boală coronariană şi de 7 ori pentru un accident vascular cerebral.

De cele mai multe ori hipertensiunea este asociată cu alte boli (diabet zaharat, dislipidemii etc.) din această cauză tratamentul este complex vizând corectarea factorilor de risc şi limitarea apariţiei complicaţiilor.
Modificarea stilului de viaţă este un pas important în tratamentul hipertensiunii. Există câţiva factori de risc care pot fi corectaţi şi astfel se poate obţine îmbunătăţirea valorilor tensionale.
În cadrul modificării stilului de viată e importantă reducerea greutăţii corporale, abandonarea fumatului, limitarea consumului de alcool, consumul scăzut de sare, trecerea la o alimentaţie bazată pe legume, peşte, fructe, mişcare fizică moderată, controlul stresului psihic. Vârsta şi ereditatea sunt cei 2 factori de risc necorectabili ai hipertensiunii arteriale.
Preparatele gemoterapice şi cele fitoterapice singure sau asociate tratamentului clasic pot îmbunătăţi valorile tensionale crescute.

Există 2 preparate gemoterapice importante utile în tratamentul hipertensiunii arteriale.
Extractul gemoterapic din mlădiţe de Măslin- Olea europaea MG= D1 are o acţiune deosebit de favorabilă asupra bolii hipertensive. Frunzele şi mlădiţele de măslin au fost minuţios studiate în laboratoare analitice, iar extractele de măslin au fost experimentate de către medici specialişti în fitoterapie şi gemoterapie. Ramurile tinere de măslin au o acţiune puternică hipotensivă (scad tensiunea arterială), dilatând arterele şi făcându-le mai elastice, de asemenea favorizează diureza şi ameliorează în acelaşi timp spasmul arterial şi arteriolar în toate vasele arteriale, în special în cele cerebrale, coronariene şi renale. Măslinul scade valorile colesterolului şi al lipidelor totale corectând astfel un important factor de risc pentru evenimentele cardio- vasculare.

Extractul gemoterapic din mlădiţe de Păducel- Crataegus oxyacantha MG= D1 are organotropism pe inimă, artere coronare, sistem neurovegetativ şi neurocardiac. Are în practică o acţiune de tip by-pass, crescând presiunea unui subiect hipotensiv şi scăzând-o la unul hipertensiv. De aceea este considerat un normotensor (M. Tetau).
Este un tonic cardiac, are acţiune antispastică şi coronarodilatatoare rezultând o irigaţie coronariană mai bună. Reduce spasmele arterelor coronare îmbunătăţind astfel circulaţia coronariană. Are de asemenea un efect sedativ uşor, reducând intensitatea manifestărilor psiho-somatice caracteristice distoniei neuro-vegetative din menopauză.

Iată o schemă compusă din cele 2 preparate: dimineaţa 2 ml Extract gemoterapic din mlădiţe de Măslin- Olea europaea MG= D1 şi seara 2 ml Extract gemoterapic din mlădiţe de Păducel- Crataegus oxyacantha MG= D1. Dacă sunt asociate şi alte patologii se pot adăuga la această schemă de tratament şi alte produse gemoterapice specifice.

Aceste 2 extracte intră în compoziţia produsului fitoterapic Corphyt (Plantextrakt),  un tonic cardiac care susţine buna funcţionare a inimii, ajută la normalizarea tensiunii arteriale şi la scăderea colesterolului (colesterolul total şi LDL- colesterolul).
Este indicat în hipertensiunea arterială esenţială şi cea secundară, tulburări de ritm cardiac, tulburări de circulaţie coronariană (diverse forme de cardiopatie ischemică, stări postinfarct miocardic). Corphy ameliorarează simptomatologiea subiectivă şi obiectivă din insuficienţa cardiacă de origine ischemică sau hipertensivă.
Se recomandă administrarea a 2 ml de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara, înainte de mese.
În funcţie de valorile tensiunii arteriale doza se poate ajusta până la 3 ml de 2 ori pe zi.

Dr. Simona Bărnuţiu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!