Gemoterapicele în afecţiunile stomatologice

on . . Accesări: 7876

afectiuni_stomatologoce_2.jpgProblemele dinţilor sau ale gingiei pot fi foarte eficient tratate şi cu produse gemoterapice, care se asociază de multe ori cu remedii homeopatice, pentru o mai bună eficienţă. Schema cea mai importantă pentru prevenirea cariilor dentare la copii este: Extract din muguri de Brad – Abies pectinata MG=D1, 20-25 pic în apă, dimineaţa Extract din mlădiţe de Măceş – Rosa canina MG=D1, 20-25 pic în apă, la prânz Extract din muguri de Mesteacăn argintiu – Betula verrucosa MG=D1, 20-25 pic în apă, seara, zilnic, 2-3 luni de tratament.
Cele trei preparate au un rol important în remineralizare, menţinerea structurii dentare şi au efect anti-inflamator şi anti-infecţios important.

La adulţi, schema cea mai importantă pentru prevenţia şi tratamentul paradontopatiei marginale, o afecţiune inflamatorie care determină pierderea dinţilor este următoarea:
Extract din muguri de Brad – Abies pectinata MG=D1, 2 ml în apă, dimineaţa
Extract din muguri de Mesteacăn pufos – Betula pubescens MG=D1, 2 ml în apă, seara, zilnic, 3-6 luni de tratament.

Pentru tratamentul paradontozei schema de gemoterapice indicate este:
Extract din muguri de Brad – Abies pectinata MG=D1, 2 ml în apă, dimineaţa
Extract din muguri de Mesteacăn pufos – Betula pubescens MG=D1, 2 ml în apă, la prânz
Extract din muguri de Stejar – Quercus pedunculata MG=D1, 2 ml în apă, seara
Zilnic, timp de 3-6 luni de tratament.
La acest tratament se va asocia şi preparatul fitoterapic Plantagingival (Plantextrakt), cu un efect favorabil anti-inflamator, anti-algic şi dezinfectant asupra gingiei şi mucoasei bucale. Se pensulează gingia de 2-3 ori pe zi, timp de 1-2 luni de tratament.
Produsul Plantagingival poate fi utilizat şi după intervenţii stomatologice importante, pentru efectul lui cicatrizant şi anti-inflamator important. Extractele de plante din compoziţie, Gălbenelele, Tătăneasa şi Reventul îi conferă acţiune anti-algică şi anti-septică importantă.

Pentru prevenţia extinderii cariei dentare la adulţi şi pentru remineralizare (inclusiv susţinere structurală la nivelul dinţilor şi măselelor) recomandăm următoarea combinaţie:
Extract din mlădiţe de Mur – Rubus fructicosus MG=D1, 2 ml în apă dimineaţaExtract de Orz verde (Plantextrakt)
Extract din muguri de Mesteacăn pufos – Betula pubescens MG=D1, 2 ml în apă la prânz,  – 2 ml în apă, seara.
Schema se poate face timp de 3-6 luni şi are efecte benefice atât la nivelul dentiţiei, cât şi la nivelul altor ţesuturi tari, precum unghiile, părul şi oasele.
De uz local, pentru igiena cavităţii bucale, din oleo-gumi rezina scoarţei de Commiphora molmol (numită Myrrha) se fabrică preparatul Mira (Plantextrakt). Acesta este un dezinfectant, anti-inflamator şi cicatrizant la nivelul mucoasei bucale şi al gingiei. Mira poate fi utilizată ca apă de gură, pentru spălături locale, de 2-3 ori pe zi, în orice tip de inflamaţii ale gingiilor şi mucoasei bucale. Poate fi utilizată de 1-2 ori pe zi, timp de 3-6 luni în tratamentul paradontopatiilor marginale, împreună cu preparatele gemoterapice şi cu remedii homeopatice individualizate pentru fiecare persoană în parte.
Este foarte utilă în tratamentul stomatitelor aftoase, dar şi al inflamaţiilor uşoare ale gâtului, sub formă de gargară şi spălături bucale.
In situaţia apariţiei de dureri provocate de purtarea îndelungată a protezelor dentare,se foloseşte ca gargară dintr-o soluţie concentrată, împreună cu preparatul Plantagingival, aplicat local la nivelul gingiei (prin pensulare).


Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!