Extractul din muguri de Coacăz negru - Ribes nigrum MG=D1

on . . Accesări: 19842

ribes.jpgAcţiunea extractului din muguri de Coacăz negru este orientată în special asupra glandelor suprarenale, a cărui cortex il stimulează, producând eliberarea de produşi cu acţiune antiinflamatorie, antialergică. I se atribuie acţiune „cortison-like”, comportându-se ca un cortizon natural, fără a avea însă toxicitatea cortizonului. Maceratul glicerinic din muguri de Coacăz negru prezintă următoarele mecanisme de acţiune: activează şi stimulează 11–oxi-steroizii şi determină creşterea nivelului corticosteroizilor, cu rol important ca activatori ai răspunsului endogen în procesele inflamatorii;
inhibă catenele enzimatice care produc prostanoizi, inhibând astfel procesele inflamatorii;
activează catabolismul ureei, al acidului uric şi colesterolului;
creşte albuminele şi reduce hiper-alfa-2, beta şi gama globulinele;
acţionează asupra granulocitelor eozinofile, stimulând eozinofilia;
reduce valorile vitezei de sedimentare a hematiilor (VSH).
Testul edemului indus cu carrageen este un test clasic în studiul produselor AINS ce poate fi utilizat cu succes în evaluări ale acţiunii antiinflamatoare ale extractelor vegetale. Acest test poate fi considerat un test de referinţă pentru AINS în alopatie.
S-a descris efectul antiinflamator al maceratului glicerinic din muguri de Coacăz negru ca fiind atribuit conţinutului ridicat de compuşi flavonici. Studii recente arată că substanţele flavonice sunt potenţate de prezenţa derivaţilor polifenolici (picnogenol, proantocianidine).
Maceratul glicerinic din muguri de Coacăz negru produce inhibiţie de 70-90% la doze cuprinse între 50-250mg/kg. Administrarea intraperitoneală de indometacin-considerat unul dintre AINS cu puternică acţiune antiinflamatoare - nu produce inhibiţie mai mare de 70 % la nivelul procesului inflamator.
Acţiunea antiinflamatoare semnificativă au prezentat derivaţii de picnogenol, mai ales formele dimer si trimer (MT1, MT2).
Concluzii:
Studiul privind acţiunea antiinflamatoare a extractului din muguri de Coacăz negru a arătat importanţa picnogenolului în inhibiţia la nivelul procesului inflamator.
Studiul comparativ între extractul din frunze şi extractul din muguri a arătat atât calitativ cât şi cantitativ superioritatea utilizării terapeutice a extractului din muguri de Coacăz negru faţă de celelate extracte din alte părţi ale plantei.

Principala indicaţie clinică a Extractului din muguri de Coacăz negru este profilaxia şi tratarea alergiilor şi a stărilor inflamatorii de etiologie diversă (mecanică, chimică, imunologică sau infecţioasă).

În cazul sensibilităţii la alergeni permanenţi (praf de casa, medicamente, alimente,etc) este indicat să se urmeze cure periodice de 2-3 luni cu 2 luni pauză, un timp îndelungat.
În cazul alergiilor sezoniere (polen, fân) pentru persoanele sensibile este indicat să urmeze o cură cu Ribes nigrum MG=D1, înainte de apariţia alergenilor care îi afectează, până la dispariţia acestora (martie –mai).
Este indicaţie de elcţie şi pentru bronsitele spastice, astm bronşic.
În crizele de astm se va administra la intervale mici de timp (3-4 ore) câte 30-50 picături (1-2 ml).
Datorită efectului antiinflamator este indicat în reumatismele inflamatorii, în  asociere cu alte preparate gemoterapice (Pinus montana MG=D1, Vinis vitifera MG=D1).
Acest gemopreparat poate fi administrat ca monoterapie, în cure periodice repetate, obţinându-se în cazurile mai puţin severe o remisie totală a simptomatologiei, sau în asociere cu terapia alopată, în cazurile cronice sau grave.
Se va administra în special dimineaţa pentru sinergizarea cu acţiunea fiziologică a corticosteroizilor suprarenali, respectiv între 8-10 dimineaţa, câte 50-150 picături (2-6mL), diluat în apă. Având  o uşoară acţiune de creştere a tensiunii arteriale nu se va prescrie pentru perioade lungi de timp subiecţilor hipertensivi.

Tratamentul poate alterna mai multe gemopreparate:
Gemoterapice care potenţează acţiunea antiinflamatorie a lui Ribes nigrum prin efectul antihistaminic al extractelor din muguri de Mesteacăn (Betula pubescens MG=D1) sau muguri de Fag (Fagus silvatica MG=D1).

Pentru organismele pluriintoxinate (se ştie că declanşarea alergiilor este puternic stimulată de intoxinarea organismului) se recomandă o detoxifiere la nivel hepatic şi/sau renal. O posibilă schemă de tratament poate fi:
Dimineaţa: Extract din muguri de Coacăz negru - Ribes nigrum MG=D1 50 picături (2 ml)
La prânz:   Extract din mlădiţe de Rozmarin - Rosmarinus off. MG=D1 50 picături (2 ml)
Seara:       Extract din muguri de Fag - Fagus silvatica MG=D1 50 picături (2 ml)

În cazul astmului bronşic de tip alergic, a bronşitelor  alergice se asociază Ribes nigrum cu extract din muguri de Călin - Viburnum lantana  MG=D1, (inhibă spasmul bronşic de etiologie diversă, precum şi dispneele astmatiforme). Cazurile mai puţin severe şi de dată recentă se pot vindeca.

În rinitele alergice se poate asocia Ribes nigrum MG=D1 cu Extract din muguri de Carpen - Carpinus betulus MG=D1, care cicatrizează mucoasele lezate.

Dr.Simona Niţu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!