Astenia (prelungită) de primăvară

on . . Accesări: 4579

primavara_1.jpgVariaţiile termice din această primăvară au fost foarte mari. De 10-12 sau chiar 15 grade Celsius între noapte şi zi, între dimineaţă, prânz şi seară. Pentru organismul omenesc, această variaţie a însemnat un efort deosebit, iar pentru ficatul nostru, sediul termoreglării organismului, a însemnat muncă suplimentară şi efort susţinut. Pentru că cea mai mare parte a imunităţii organismului este susţinută tot de energia ficatului, iar energia şi starea de bine a organismului este parţial condiţionată tot de starea ficatului, atunci foarte multe persoane s-au trezit cu stări de oboseală intensă sau cu scăderi imunitare mari, care au determinat apariţia de numeroase probleme respiratorii, digestive sau urinare, în acest interval de timp.
Astenia de primăvară este o stare cu care mulţi dintre orăşeni se confruntă la trecerea spre primăvară. Dar în acest an, „oboseala” şi lipsa de putere fizică şi mentală (cu dificultăţi de concentrare, de atenţie şi chiar de memorie) s-a prelungit la mulţi adulţi pe o perioadă de 2-3 luni.
Ca întotdeauna când un simptom durează o perioadă mai lungă de timp, trebuie excluse posibilele cauze organice ale problemei (de exemplu, în cazul asteniei, este necesară excluderea unui diagnostic de hepatită sau a altei probleme organice la nivel hepatic, precum şi excluderea dezechilibrelor de vitamine şi minerale).
Dacă probele hepatice şi celelalte analize sunt în regulă, dar starea de astenie persistă, atunci putem indica o serie de combinaţii de gemoterapice, care să ajute organismul să se adapteze mai rapid la trecerea spre căldura verii.

Principalul preparat care va ajuta această trecere este Extractul din muguri de Porumbar- Prunus spinosa MG=D1. Acest gemoterapic are o acţiune complexă asupra multor sisteme şi organe. Pe plan general, Prunus spinosa MG=D1 se comportă ca un tonic al organismului şi stimulator, atunci când corpul fizic a fost afectat de o boală, o situaţie stresantă sau o stare de oboseală prelungită. În acelaşi timp, Extractul din muguri de Porumbar- Prunus spinosa MG=D1 stimulează sistemul imunitar, când acesta suferă un impact negativ din partea factorilor de mediu, ai celor chimici, farmacologici, bacteriali şi virali. Are multiple alte acţiuni, la nivel cardiac, renal (efect anti-spastic marcat, mai ales în angina pectorală), digestiv, genito-urinar şi ocular.
Pentru starea de astenie de primăvară, combinaţia se poate face cu Extractul din mlădiţe de Măceş- Rosa canina MG=D1. Gemoterapicul posedă o acţiune vitaminizantă şi anti-inflamatorie, plus o acţiune osteoblastică importantă (reglarea echilibrul mineralelor la nivelul ţesutului osos). Este unul dintre remediile importante indicate în stări de oboseală fizică rapidă, precum şi în stări de epuizare generală.
Pentru această stare de astenie (prelungită) de primăvară, recomandăm pacienţilor noştri o cură în luna mai de Extract din mlădiţe de Măceş- Rosa canina MG=D1, 2 ml în apă, dimineaţa, zilnic şi Extract din muguri de Porumbar- Prunus spinosa MG=D1, 2 ml în apă, seara, zilnic, 30 zile.
Cele două preparate se pot combina şi cu alte produse gemoderivate, sau cu alte suplimente alimentare, funcţie de nevoile fiecărui pacient în parte.

Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!