Gemoterapia în diskinezia biliară

on . . Accesări: 5434

rozmarin.jpgPerioada Sărbătorilor determină de multe ori un consum în exces de alimente grase, de alimente foarte preparate şi în cantităţi mai mari ca de obicei. Iar frigul exagerat de afară ne face să stăm prea mult în casă, să facem mai puţină mişcare şi să petrecem cea mai mare parte a timpului în faţa televizorului sau a calculatorului. Unul dintre organele cele mai solicitate în această perioadă este vezicula biliară, care dă semne de suprasolicitare – precum dureri, junghiuri, senzaţie de greaţă, tulburări de tranzit (de cele mai multe ori constipaţie) şi uneori chiar vărsături.
Gemoterapia vine în ajutorul organismului prin două macerate glicerinice foarte importante de curăţenie şi drenaj a veziculei biliare: combinaţia dintre Extractul de mlădiţe de Rozmarin- Rosmarinus officinalis MG=D1, 2 ml în apă, dimineaţa şi Extractul de muguri de Arţar- Acer campestre MG=D1, 2 ml în apă, seara, zilnic, timp de o lună.
Extractul din mlădiţe de Rozmarin este un excelent anti-spastic şi regularizează motricitatea veziculei biliare. În acelaşi timp favorizează regenerarea hepatică, colereza şi drenajul biliar, reechilibrând funcţiile hepato-biliare.
Mugurii de arţar prezintă un organotropism marcat pentru colecist, diminuează nivelul colesterolului total şi pot reduce formarea şi precipitarea noroiului biliar, cu împiedicarea formării de microcalculi biliari în cazul bilei saturate de colesterol. Printre altele, au şi acţiune anti-inflamatorie asupra pereţilor colecistului, determinând o reducere a contractilităţii acestuia.
Combinaţia celor două remedii poate ajuta drenajul hepato-biliar la o persoană cu ocupaţie sedentară, în perioada consumului crescut de alimente bogate în grăsimi şi proteine animale.
Un efect sinergic pentru drenajul biliar în are şi Sucul de ridiche neagră cu miere de albine (Plantextrakt), care poate fi administrat înainte şi după o masă copioasă, în paralel cu tratamentul gemoterapic mai sus indicat.
Există şi remedii homeopatice, cu acţiune rapidă atât asupra durerii cât şi asupra spasmului biliar, precum Nux vomica, Colocynthis, Taraxacum şi Chelidonium, dar acestea vor fi indicate in  funcţie de simptomele specifice ale fiecărui pacient în parte (pe baza principiului individualizării, principiu esenţial în homeopatie).

Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!