Creşterea rezistenţei la frig

on . . Accesări: 6508

gemo.jpgAnotimpul rece s-a instalat în plenitudinea manifestărilor sale, cu zăpezi şi viscol şi temperaturi sub zero grade. Frumuseţea naturii împodobite de zăpada imaculată este umbrită, uneori, de dificultăţile de adaptare la frig ale multor persoane. Tulburările de circulaţie periferică sub frecvent întâlnite la persoanele tinere, dar şi la vârstnici, iar vremea rece de afară accentuează frilozitatea şi aceste probleme.
Există un macerat glicerinic reputat în creşterea rezistenţei la frig şi anume Extractul din muguri de Coacăz negru- Ribes nigrum MG=D1. Testele efectuate pe animale au indicat o rată de 78% de supravieţuire a şoarecilor trataţi cu Ribes nigrum MG=D1 , faţă de numai 27% a celor din lotul martor, după expunere la temperaturi de minus 20 grade.
În perioada iernii, recomand tuturor pacienţilor mei mai friguroşi administrarea în mod constant de 1 ml în apă, dimineaţa de coacăz negru, timp de 2 sau 3 luni, în perioada cea mai rece (decembrie – februarie).
Coacăzul negru are o acţiune direcţionată în special asupra glandelor suprarenale, a căror scoarţă o stimulează, determinând eliberarea de substanţe cu marcată acţine anti-inflamatorie şi anti-alergică, comportându-se aproape ca un cortizon natural (are acţiune „cortizon-like”). Are multiple acţiuni benefice asupra organismului, dar cea care ne interesează în prezentul articol este creşterea rezistenţei la frig a subiecţilor friguroşi.
Extractul din muguri de Coacăz negru- Ribes nigrum MG=D1 poate fi administrat singur, sau în asociere cu alte macerate. Dacă se doreşte o stimulare mai mare a glandei suprarenale, la un subiect stresat şi obosit, se recomandă combinaţia cu Extract din muguri de Stejar- Quercus pedunculata MG=D1. Mugurii de stejar au o acţiune revitalizantă şi tonică generală.
Schema propusă pentru perioada iernii, la subiecţi friguroşi şi obosiţi este Extract din muguri de Coacăz negru- Ribes nigrum MG=D1, 1 ml în apă dimineaţa, împreună cu Extract din muguri de Stejar- Quercus pedunculata MG=D1, 1 ml în apă, după-amiaza, zilnic, 2 luni. La femei, se va face pauză 3 zile în perioada menstrei (toate schemele de gemoderivate vor fi oprite în acea perioadă).
La tinerii friguroşi, se recomandă combinaţia dintre coacăzul negru şi mugurii de brad alb (Extract din muguri de Brad- Abies pectinata MG=D1), cu efect remineralizant, tonic şi întăritor, mai ales la nivelul circulaţiei periferice. Schema pentru tineri este Extract din muguri de Coacăz negru- Ribes nigrum MG=D1, 1 ml în apă, dimineaţa cu Extract din muguri de Brad- Abies pectinata MG=D1, 1 ml în apă, după-amiaza, 2 luni de zile.
Un alt macerat glicerinic cu acţiune deosebită asupra circulaţiei periferice, dar şi asupra sistemului reticulo-endotelial este Extractul din mlădiţe de Măceş- Rosa canina MG=D1 care are o acţiune foarte bună asupra circulaţiei, atât datorită conţinutului ridicat de vitamina C din întreaga plantă (implicit din mlădiţe), cât şi datorită acţiune sale anti-inflamatorii şi osteoblastice (remineralizante) importante. Schema indicată pentru stările de hipotermie, care pot surveni după o expunere acută la frig sau după locuire de mai lungă durată în condiţii de frig – este reprezentată de combinaţia Extract din muguri de Coacăz negru- Ribes nigrum MG=D1, 1 ml în apă, dimineaţa, Extract din mlădiţe de Măceş- Rosa canina MG=D1, 1 ml în apă, la prânz şi Extract din muguri de Stejar- Quercus pedunculata MG=D1, 1 ml în apă, seara. Schema poate fi administrată în situaţii acute (de expunere accidentală la frig intens), în doze mai mari (2-3 ml din fiecare macerat), pe o perioadă scurtă 7-10 zile. În situaţii cronice, schema poate fi administrată în formula mai sus prezentată, pentru o perioadă de 1-2 luni.
Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!