Pregătirea copiilor şi adolescenţilor pentru şcoală cu gemoterapie

on . . Accesări: 5297

copii_sanatosi.jpgAnotimpul rece a intrat brusc în viaţa noastră, după o vară caldă, toridă şi secetoasă. Vânturile reci, norii plumburii, primele ploi şi mai ales temperaturile scăzute forţează organismele să se adapteze atât termic, cât şi emoţional (psihologic). În acelaşi timp, începerea anului şcolar, înseamnă debutul eforturilor intelectuale, a folosirii capacităţii de memorie, concentrare şi atenţie, precum şi a întoarcerii în colectivitate pentru foarte mulţi copii şi adolescenţi. Combinaţia dintre temperaturile scăzute, eforturile intelectuale şi emoţionale crescute şi colectivitate înseamnă automat o solicitare mai mare asupra sistemului imunitar. Drept rezultate imediate avem primele viroze respiratorii de toamnă, sau primele tulburări digestive ori urinare, funcţie de sensibilitatea fiecărui copil în parte.
Gemoterapia poate ajuta copii să se simtă mai în formă şi poate sprijini sistemul imunitar al organismului, în eforturile lui de adaptare.
Astfel, combinaţia indicată în această perioadă pentru cei mai mulţi copii şi adolescenţi este cea dintre Extractul de muguri de Stejar- Quercus pedunculata MG=D1, 1-2 ml în apă, o dată pe zi, dimineaţa, împreună cu Extractul din muguri de Porumbar sălbatic- Prunus spinosa MG=D1, 1-2 ml în apă, o dată pe zi, seara, zilnic, 1-2 luni (în lunile septembrie şi octombrie).
Extractul de muguri de Stejar- Quercus pedunculata MG=D1 este un preparat cu efect revitalizant pentru organism, fiind printre principalele preparate indicate în „surmenaj”-ul fizic şi intelectual. Este în acelaşi timp un preparat cu acţiune stimulatoare asupra glandei suprarenale, fiind indicat în situaţii de stres prelungit (precum programul şcolar). Are şi o acţiune drenoare universală asupra organismului, întărindu-l şi ajutându-l într-o mulţime de afecţiuni.
Extractul din muguri de Porumbar sălbatic- Prunus spinosa MG=D1 are o acţiune tonică şi stimulatoare, mai ales pe organisme slăbite în urma stresului sau unor afecţiuni debilitante (este unul dintre principalele preparate folosite în convalescenţă). Una dintre acţiune deosebite ale preparatului este stimulare axei hipotalamo-hipofizo-suprarenale, cu reglarea dizarmoniilor hormonale şi favorizarea unei creşteri armonioase la copii şi a unei dezvoltări fiziologice. De asemenea, preparatul stimulează sistemul imunitar şi are o acţiune anti-spastică, decongestionantă şi relaxantă pe multe aparate şi sisteme (cardio-vascular, muscular, genito-urinar).
Combinaţia celor două preparate descrise mai sus are drept scop o mai bună adaptare fizică şi emoţională  a copiilor la perioada solicitantă a începerii studiilor (aflată la începutul anotimpului rece, care implică o altă adaptare, la variaţiile termice şi presionale).
În afara celor două preparate, se mai pot administra fitoterapice cu efect stimulator imunitar, precum Imunogrip junior sau Imunorezistan junior, în scheme alese pentru fiecare copil şi adolescent, funcţie de sensibilitatea lor specifică. Optim, o schemă de stimularea imunităţii la începutul anotimpului rece se face 45 de zile (până la finalul lui octombrie).
De asemenea, toamna este perioada optimă pentru administrarea suplimentelor de minerale şi vitamine, corespunzătoare fiecărui copil şi adolescent. Nu se va administra la toată lumea calciu sau fier sau magneziu, ci fiecăruia după nevoile sale individuale. Toţi copii şi adolescenţii vor beneficia de suplimente de vitamina C sau de suplimente de multivitamine, în cure de o lună, la începutul toamnei. Vitamina C sau suplimentele de vitamine se dau întotdeauna dimineaţa şi la prânz, pentru că au un efect tonic şi de stimulare a energiei organismului.
Vă doresc o toamnă frumoasă şi cu multă sănătate!

Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!