Extracte glicero-alcoolice şi problemele verii: transpiraţia excesivă

on . . Accesări: 6808

insolatie.jpgUna dintre problemele neplăcute ale sezonului cald, mai ales a timpului canicular este transpiraţia excesivă. La unele persoane, transpiraţia afectează întregul corp, pentru altele neplăcerea se manifestă pe anumite regiuni, precum axile, cap, zona inghinală, palme sau plante. Transpiraţia este o reacţie normală a pielii în situaţii de supraîncălzire a organismului. Ea pune probleme doar dacă este excesivă sau urât mirositoare. Pentru aceasta, este importantă limitarea consumului de alimente din proteine animale, în perioada verii, mai ales consumul cărnii şi lactatelor grase (caşcaval, telemea, smântână).
Pentru rezolvarea acestei situaţii neplăcute există atât în fitoterapia tradiţională, cât şi în cea modernă, cea a extractelor glicero-alcoolice, câteva preparate de mare ajutor.
Schema pentru transpiraţie excesivă la femei este următoarea:
Extract din muguri de Nuc- Juglans regia MG=D1, 2 ml în apă, dimineaţa, Extract din muguri de Arin alb- Alnus incana MG=D1, 2 ml în apă, la prânz şi Extract din scoarţă de trunchi de Salcie albă- Salix alba cortex MG=D1, 2 ml în apă seara, zilnic, 30-35 zile, în perioada călduroasă. Rolul acestei combinaţii de macerate glicero-alcoolice este de reglare a cantităţii de transpiraţie, precum şi de eficientizare a eliminărilor de toxine din organism. Mugurii de nuc au în plus şi o acţiune anti-inflamatorie, anti-bacteriană şi cicatrizantă, fiind un remediu cu acţiune polivalentă.
Pentru bărbaţi, în situaţia de transpiraţii abundente deranjante, putem propune o schemă asemănătoare cu cea de mai sus, dar în loc de Extractul din muguri de Arin alb- Alnus incana MG=D1, vom folosi Extractul din muguri de Arin negru- Alnus glutinosa MG=D1, 2 ml în apă, o dată pe zi, la prânz. Ambele extracte din muguri de arin au rolul de a opri prezenţa unei secreţii abundente, indiferent de la ce nivel, dar arinul alb este mai potrivit pentru organismul feminin, unde realizează şi o reechilibrare hormonală feminină discretă şi naturală.
La schema de mai sus poate fi adăugată o tinctură de fitoterapie clasică, tinctura de salvie, în doză de jumătate de linguriţă în apă, de 2-3 ori pe zi, funcţie de intensitatea problemei, pentru aceeaşi perioadă de 30-35 zile.
Dacă în urma acestei probleme supărătoare, care este transpiraţia, apar probleme de suprainfecţie, mai ales la nivelul glandelor sudoripare axilare, adică ceea ce se numeşte în limbaj medical hidrosadenită, atunci putem adăuga un alt preparat, maceratul din muguri de ulm, Ulmus campestris MG=D1, astfel încât schema de tratament cu extracte glicero-alcoolice în situaţia hidrosadenitei supurate este:
Extract din muguri de nuc, Juglans regia MG=D1, 2 ml în apă, dimineaţa, zilnic împreună cu extract din muguri de Ulm- Ulmus campestris MG=D1, ml în apă, la prânz şi extract din muguri de Arin negru- Alnus glutinosa MG=D1, 2 ml în apă, seara, timp de 10-14 zile.
În afară de tratamentul natural, se recomandă consumul de apă proaspătă, zilnic, 1-2 l de lichide, funcţie de nevoile organismului (vă recomand să vă ascultaţi organismul şi să-i daţi lichide atunci când vă cere, adică atunci când aveţi senzaţia de sete). Nu există reguli de cantitatea de lichide consumată. Totul variază cu nevoile corpului.
ªi duşuri cu apă cât mai apropiată ca temperatură de cea a corpului, de 2-3 ori pe zi. Purtarea hainelor de bumbac şi evitarea ţesăturilor sintetice va ajuta pielea să respire şi să-şi regleze reacţia, funcţie de temperaturile exterioare.
Să aveţi o vară uşoară şi cu cât mai puţine neplăceri!
    
Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!