Sezonul gastritelor

on . . Accesări: 5774

În ultimele săptămâni m-am confruntat la cabinet cu o avalanşă de cazuri cu simptome digestive, predominând simptomatologia tip gastrită: dureri epigastrice, cu diferite caracteristici, de la cuţite şi junghiuri, până la senzaţii de contractură, spasm sau greutate, însoţite sau nu de arsuri şi reflux gastro-esofagian
, ameliorate sau nu la mâncare, agravate sau nu la diferite alimente şi invariabil, afectând starea generală a persoanei şi determinând un disconfort general. Una dintre paciente, chiar disperată de intensitatea simptomelor dureroase, neameliorate de calmantele obişnuite, a început să se investigheze de teama unui cancer!
Iritaţia mucoasei stomacului, gastrita, este o afecţiune cu multiple determinări: de la dezechilibrele alimentare (se ştie că afectează în special persoanele ocupate, care nu servesc mese regulate, care mănâncă în fugă, nu mestecă bine şi frecvent consumă preparate cu grăsimi sau conservanţi – tip fast-food), la stres şi suprasolicitare emoţională, la expunere la diferite noxe (fum de ţigară, vapori de benzină, petrol, diluanţi etc) sau la expunere la factori de mediu nocivi (umezeală şi frig în exces).
Tratamentul acestei probleme este la fel de complex precum etiologia sa, esenţiale fiind reechilibrarea alimentară şi reglarea pH-ului gastric.
Gemoterapia are una dintre cele mai bune soluţii, combinaţia dintre Extract din muguri de Smochin- Ficus carica MG=D1, cu Extract din muguri de Coacăz negru- Ribes nigrum MG=D1 şi Extract din muguri de Tei argintiu- Tilia tomentosa MG=D1. Din fiecare macerat glicerinic se administrează câte 1-2 ml în puţină apă, o dată pe zi, cura fiind de 2-3 luni, toamna şi primăvara, în perioadele cele mai vulnerabile pentru mucoasa gastrică şi pentru starea emoţională a persoanelor implicate.
 Extractul din muguri de Smochin- Ficus carica MG=D1 este maceratul din muguri proaspeţi de smochin, recoltaţi la începutul primăverii. Acest preparat are un tropism electiv pentru mucoasa digestivă a stomacului şi duodenului, acţionând ca reglator al axei cortico-diencefalice. Gemoterapicul reglează tulburările motilităţii şi secreţiei gastroduodenale, ameliorează pirozis-ul şi dispepsia (aciditatea) atât în gastrite, cât şi în ulcere duodenale. Ajută şi la ameliorarea vărsăturilor, cât şi a tulburărilor dispeptice funcţionale asociate cu meteorism şi aerofagie (persoane care au multe gaze în stomac şi râgâie frecvent, chiar nelegat de mese sau orice ingestie de alimente).
Maceratul din smochin are şi un efect calmant şi sedativ asupra persoanelor care prezintă frecvent „nervi la stomac”, care la orice dezechilibru emoţional suferă de dureri, senzaţie de greutate sau senzaţie de gol în regiunea epigastrului. La aceste persoane, cele mai mici conflicte se manifestă prin apariţia unor simptome la nivelul regiunii stomacului.
În combinaţia cu coacăzul negru (Ribes nigrum MG=D1), datorită efectului anti-inflamator şi anti-stres şi cu teiul argintiu (Tilia tomentosa MG=D1), cu efect sedativ, calmant şi relaxant, smochinul reuşeşte să reducă mult din tensiunea interioară a persoanei care are tendinţa să-şi auto-agreseze mucoasa digestivă prin intensitatea emoţiilor negative trăite excesiv.
Remediul homeopatic cel mai frecvent indicat pentru persoanele afectate de gastrită este Nux vomica în diferite diluţii, de multe ori asociat cu alte remedii precum Colocynthis, pentru durerile tip junghiuri sau colici, ameliorate la flectarea corpului înainte sau cu Robinia, pentru arsurile epigastrice de însoţire.
Iar dintre ceaiurile frecvent indicate în această perioadă, campioana la efect calmant este  infuzia de sunătoare, alături de infuzia de roiniţă şi cea de gălbenele.
Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!