ACNEEA- o mare problemă !

on . . Accesări: 9884

Cel mai eficient tratament al acneei nu este cel local. Pe piaţă există o multitudine de creme şi soluţii pentru acnee şi punctele negre. Tratamentele cosmetice pot rezolva parţial problema la suprafaţă, dar tratamentul cel mai eficient al acneii este cel care rezolvă cauza: problemele emoţionale şi tulburările metabolismului pielii. Acneea este definită ca o erupţie cutanată în zone ale feţei sau toracelui, mai frecvent la adolescenţi, dar poate apare la orice vârstă, fiind datorată interacţiunii dintre bacteriile florei normale a pielii şi o piele anormal de grasă. Practic, prin secreţia crescută de sebum, se blochează eliminarea şi apar punctele negre. Colonizarea foliculului de păr de către bacteria numită «Propionibacterium», produce inflamaţia şi apar coşuri purulente şi noduli roşii. Leziunile se localizează pe fată, pe tegumentele trunchiului, mai ales pe spate, dar şi la nivelul pielii capului.
Există multiple forme clinice de acnee, iar medicina naturală are multiple posibilităţi în tratamentul acestei afecţiuni.
Acneea juvenilă, apare atât la fete cât şi la băieţi, atingând apogeul la vârsta de 17 ani.
Fără îndoială boala generează depresii, anxietate şi handicap social şi profesional, ceea ce închide cercul vicios.
Fetele au observat desigur accentuarea erupţiei în perioada ciclului menstrual, iar concepţia că rezolvarea problemei se produce după începerea vieţii sexuale sau că abstinenţa determină agravarea ei, rămâne doar o legendă.
Sunt multiple macerate glicerinice care pot ajuta in acnee:
Extract din muguri de smochin- Ficus carica MG=D1, este un mare reglator neurovegetativ – şi combinat cu Extract din muguri de nuc- Juglans regia MG= D1 , un mare drenor al pielii, poate duce la obţinerea de rezultate foarte bune. Schema de folosit este Extract din muguri de smochin- Ficus carica MG=D1, 2 ml în apă, de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara, combinat cu Extract din muguri de nuc- Juglans regia MG=D1 2 ml în apă, la prânz, timp de 2-3 luni de zile.
Extract din muguri de porumbar- Prunus spinosa MG=D1 este indicat în special în stări de debilitate psiho-fizică după situaţii stresante şi în sindroame de neurastenie şi astenie generală. De aici şi indicaţia în acneea juvenilă şi chiar în furunculoza feţei şi corpului, împreună cu Extract din muguri de nuc- Juglans regia MG= D1 , ca mare drenor al pielii şi reglator al seboreei. Schema indicată ar fi Extract din muguri de porumbar- Prunus spinosa MG=D1 , 3 ml în apă dimineaţa şi Extract din muguri de nuc- Juglans regia MG= D1, 3 ml în apă seara, zilnic, 2-3 luni sau în perioada stresantă (minim o lună de tratament).
Schema cel mai frecvent folosită ar fi Extract din muguri de coacăz negru- Ribes nigrum MG=D1, 3 ml în apă, dimineaţa, Extract din muguri de nuc- Juglans regiaMG=D1, 3 ml în apă, la prânz.
Această schemă include un preparat de re-echilibrare a stresului şi un reglator al secreţiei de sebum.
Donavital este un produs fitoterapic destinat tratamentului tulburărilor de natură hormonală a femeii. Este util în acneea cauzată de un exces de estrogeni mai ales la pubertate. Donavital reglează tulburările hormonale a femeilor normalizând nivelele de estrogeni şi progesteron. În tratamentul acneei poate fi administrat ca tratament unic sau împreună cu una din schemele menţionate. Administrarea se face dimineaţa, 4 ml înainte de masă, în doză unică zilnică. Pentru consolidarea rezultatelor se recomandă cure de 3-6 luni. 
Tratamentul homeopat este o opţiune bună în tratamentul acneei, dar în acestă situaţie este un tratament strict individualizat, adresat fiecărei persoane în parte şi a modului în care fiecare îşi trăieşte stresul vieţii.
Acneea pustuloasă – este o formă suprainfectată de acnee, în care leziunile sunt reprezentate de pustule purulente, care după vindecare lasă cicatrici profunde.
Aici trebuie tratat în primul rând terenul imunitar care a permis apariţia acestui tip de evoluţie şi stimulatoarele imunitare sunt esenţiale:
Imunogrip, suc proaspăt de Echinaceea purpurea, de 3 ori pe zi, 4 zile cu 4 zile pauză, minim 2 luni de zile
Extract din muguri de coacaz negru- Ribes nigrum MG=D1 3 ml în apă, dimineaţa cu Extract din muguri de porumbar- Prunus spinosa MG= D1, 3 ml în apă, seara, 2 luni de zile, alternativ cu tratamentul cu Imunogrip, pentru întărirea rezistenţei la stres a organismului. Cele două scheme, de câte 2 luni fiecare, se pot alterna (2 luni o schemă, 2 luni cealaltă, timp de 6-12 luni, în funcţie de situaţia stresantă prin care trece persoana în acel moment).
Pe lângă tratamentul local şi cel general, regimul de viaţă şi alimentaţia sunt deosebit de importante: perioade de relaxare, lungi plimbări în natură, pentru oxigenarea organismului, cu inspir şi expir profund de aer curat, mese regulate, minim de 3 ori pe zi, ultima masă cu 3 ore înainte de culcare. Consum de alimente uşoare, naturale, cât mai proaspete, fructe, legume, cereale, carne de peşte şi seminţe (dovleac, susan, fistic, nuci, alune – bogate în minerale şi uleiuri esenţiale). Evitarea prăjelilor, condimentelor, cofeinei şi băuturilor alcoolice.
În medicina tradiţională chineză, pustulele acneei înseamnă mici izbucniri de furie pe piele (mânie neexprimată sau frustrare), aşa încât persoana trebuie să-şi conştientizeze propria reacţie interioară şi să înlocuiască mânia, furia şi frustrarea cu acceptarea, toleranţa şi iubirea. Rugăciunile şi meditaţiile pot ajuta foarte mult în acest sens.

Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!