Nu ne mai este frică de gripă

on . . Accesări: 7716

În fiecare an, primele semne ale anotimpului rece, vânturile şi ploile, aduc odată cu ele un ropot de ştiri alarmante în mass-media românească. Toate ziarele, posturile de radio şi televiziune se întrec în propagarea de ştiri alarmante despre posibilele şi potenţialele epidemii de gripă.
Probabil că multă lume a avut deja gripă. Persoana atinsă nu poate face altceva decât să stea în pat, să ia antialgice pentru durerea de cap, să bea o mulţime de lichide (pentru că simte mereu gura şi gâtul uscate) şi să aştepte să treacă. O glumă medicală spune că gripa trece în 7 zile cu tratament şi într-o săptămână, fără tratament. Uneori, după ce trece gripa, poate apare o complicaţie bacteriană, cu tuse, tulburări respiratorii şi slăbiciune. Aceasta indică o pneumonie bacteriană şi reprezintă o agravare a stării persoanei. De regulă, se întâmplă la persoane cu imunitate scăzută, frecvent la copii sub 2 ani şi la vârstnici. Dar tratamentul prezent cu antibiotice poate rezolva acest tip de complicaţii, atunci când apare.
Atunci, de ce ne temem atât de mult de gripă?
În anul 1918, epidemia de gripă a costat multe vieţi omeneşti. De atunci şi până în prezent, medicina a dezvoltat nenumărate mijloace de prevenţie şi tratament pentru această boală.
Mass media încearcă să ne inoculeze în minte faptul că efectele devastatoare ale acestor epidemii de gripă ar fi cu siguranţă prevenite dacă s-ar efectua vaccinurile anti-gripale injectabile, cu generozitate răspândite în rândul populaţiei.
Dar alegerea unui virus pentru a fi inclus într-un vaccin anti-gripal este o ghiceală ştiinţifică. Pentru că toate cercetările ştiinţifice şi toate datele din literatură arată capacitatea mutagenă a viruşilor gripali. Adică abilitatea acestora de a-şi modifica structura şi capacităţile. Pentru un virus cu astfel de însuşiri, vaccinarea este inutilă şi ineficientă. Aşa s-a întâmplat cu epidemia din anul 2003, când tulpina virală predominantă a sezonului (A/Fujian H3N2) a diferit complet de lotul vaccinal. Aşadar, vaccinarea acelui an nu a avut nici o eficienţă, conform unui studiu realizat de CDC Atlanta în 2004. Există studii efectuate în alţi ani care au avut rezultate asemănătoare.
Nu numai că nu protejează, dar vaccinurile de multe ori induc reacţii secundare extrem de neplăcute. Nu puţini dintre cei vaccinaţi s-au trezit cu o adevărată gripă indusă de vaccin, care le-a lăsat o imunitate scăzută şi o stare de slăbiciune pe multe săptămâni. Dintre efectele secundare ale vaccinului, menţionăm febra, oboseala, durerile musculare şi durerile de cap persistente. De asemenea, vaccinurile anti-gripale sunt conservate cu ajutorul Thiomersalului, o sare de mercur şi a formaldehidei, ceea ce ridică în discuţie siguranţa acestui tip de vaccin.
Medicina naturală a prezentului a dezvoltat o multitudine de scheme de prevenţie şi tratament, dovedite a fi eficiente în decursul anilor.
Prevenţia naturală
În prezent, mulţi homeopaţi folosesc scheme de prevenţie în perioada anotimpului rece, utilizând preparatul Vaccinul anti-gripal homeopatic al sezonului respectiv o dată pe lună, asociat fie cu remediul de constituţie al persoanei (atunci când se cunoaşte), fie cu un preparat numit Influenzinum 30. De câţiva ani de zile folosesc astfel de scheme în intervalul septembrie – aprilie anul următor, iar rezultatele sunt mulţumitoare.
Preparatele tip Imunogrip (cu suc proaspăt de Echinaceea purpurea) sau Imunogrip junior, administrate la începutul sezonului rece (septembrie – octombrie) şi apoi la începutul primăverii (februarie – martie), determină rezultate la fel de bune în prevenţia gripei şi a virozelor respiratorii.
Macerate glicerinice precum
 Extract din mlădiţe de Măceş- Rosa canina MG=D1 sau Extract din muguri de Brad- Abies pectinata MG=D1, în scheme de 1-2 luni – au efecte dintre cele mai bune.
Să nu vă fie frică de gripă!
Tratamentul natural
Chiar dacă apar simptomele de gripă, există o multitudine de remedii homeopatice şi de preparate naturiste care ajută la ieşirea cu bine din episodul infecţios. Există trei medicamente homeopatice mai frecvent indicate la debutul unui episod gripal: Belladona, Gelsemium sau Arsenicum album, frecvent folosite în diluţiile 9CH sau 30CH. 
Belladona este indicată atunci când apare febră foarte înaltă, cu bufeuri intense de căldură şi durere de cap puternică. Persoana are ochii sticloşi şi este letargică, stând fără putere în pat, cu faţa roşie congestionată şi mâinile şi picioarele foarte reci.
Gelsemium este indicat în prezenţa frisoanelor, a durerilor musculare şi a febrei nu foarte mari, dar cu absenţa setei. Copilul vrea să fie învelit, este moale şi foarte obosit. Stă cu ochii mereu închişi, este somnoros şi nu mai are energie nici măcar să plângă.
Arsenicum album este indicat când gripa începe cu simptome digestive, în special cu vărsătură şi la scurt timp şi diaree. Copilul este anxios, friguros şi îi este sete, cerând mici înghiţituri de apă.
În zilele următoare de boală poate apare congestia nazală, durerea de cap şi tusea, care se agravează la cea mai mică mişcare. Acum remediul homeopatic indicat este Bryonia. Copilul este febril şi însetat, se dezveleşte, simte nevoia de aer curat, este iritabil şi scâncit.
Dacă tusea se transformă din uscată în umedă, cu secreţii gălbui din nas şi din gât, atunci schimbăm remediul cu Pulsatilla. Copilul devine plângăcios, se agaţă de mamă, vrea să fie ţinut numai în braţe şi nu vrea să fie lăsat deloc singur.
Dacă secreţiile nazale şi faringiene devin vâscoase şi verzui, atunci ne gândim la Kali bichromicum. Copilul are deja o tuse groasă, din piept (bronşită sau bronho-pneumonie) şi se trezeşte noaptea din cauza tusei şi a congestiei.
Dacă apare răguşeala şi sufocarea, ca urmare a congestiei laringelui şi faringelui, avem remedii precum Aconit, Hepar sulphur şi Spongia. Aconit-ul este un remediu de urgenţă, când sufocarea apare brusc, noaptea, cu frică de sufocare şi sufocare, punem 3 granule în puţină apă, şi dăm câte o linguriţă din 5 în 5 minute, fugind în acelaşi timp cu copilul la baie. Se dă drumul la duşul fierbinte, iar vaporii calzi de apă vor uşura simptomele, până îşi face efectul remediul. Dacă persistă tusea lătrătoare, dăm câteva doze de Hepar sulphur, iar dacă apare răguşeala şi hârâiala în piept, schimbăm rapid pe Spongia, care se va administra tot 3 granule în puţină apă, câte o linguriţă din 5-10 minute în 5-10 minute.
În paralel cu tratamentul homeopatic se va administra preparatul Imunorezistan sau varianta pentru copii Imunorezistan junior, doza corespunzătoare vârstei, de 3 ori pe zi, 7-10 zile. Se vor asocia şi macerate glicerinice precum Extract din muguri de Coacăz negru- Ribes nigrum MG=D1 sau Extract din muguri de Arin negru- Alnus glutinosa MG=D1 sau Extract din muguri de Mesteacăn- Betula verrucosa MG=D1 (mesteacăn argintiu), pentru întărirea imunităţii şi eliminarea secreţiilor.
Sucul de  ridiche neagră şi miere de albine poate fi asociat alături de băuturi calde şi infuzii din plante (muşeţel, tei, salvie, fenicul etc).  Vitamina C, simplă sau combinată cu propolis, mierea de albine, sucul de fructe proaspăt stors, consumul din abundenţă de lichide, hrana uşoară, bogată în fructe, legume şi săracă în proteine animale, reprezintă regimul în perioada bolii.
În perioada convalescenţei pot fi utilizate preparate precum Extract din muguri de Porumbar- Prunus spinosa MG=D1 cu Extract din mlădiţe de Cedru- Cedrus libani MG=D1, precum şi remedii homeopatice precum Kali phosphoricum D6, 3 granule de 2-3 ori pe zi, 10-14 zile sau Quarz D6, 3 granule de 2-3 ori pe zi, 10-14 zile, sau Arnica CH5, 3 granule de 2-3 ori pe zi, 10-14 zile.
Să nu ne fie teamă de gripă.
Avem la îndemână multe mijloace de prevenţie şi tratament. Avem simţul umorului şi creativitatea, avem natura şi plantele, avem prietenii din jur. Nu plecaţi urechile la mesajele de frică. Ascultaţi numai mesajele pline de iubire ale celor cărora le pasă de oameni şi de sufletele lor.
Să aveţi o iarnă liniştită!! 

Dr.Sorina Soescu



Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!