Daniel Coriu: Transplantul este o metodă de tratament în cazul leucemiei acute

on . . Accesări: 1579

Leucemia-acută-limfoblastică rsTransplantul nu este o soluţie pentru toţi pacienţii cu leucemie acută, el este o metodă de tratament, a declarat marţi, conf. dr. Daniel Coriu, şeful secţiei de transplant medular de la Institutul clinic Fundeni.


Potrivit acestuia, pacientul trebuie să parcurgă două etape: diagnosticul şi tratamentul standard. Etapa întâi de diagnostic presupune metode de investigare foarte moderne cum sunt citometria de flux, biologia moleculară, citogenetică şi Fish, a explicat medicul.

El a adăugat că aceste analize permit un diagnostic corect, în condiţiile în care sunt cel puţin 40 de subtipuri de leucemii cu tratamente personalizate.


"Investigaţiile permit încadrarea corectă pe grupe de risc, pentru că trebuie să cunoaştem de la diagnostic riscul pacientului şi dacă el trebuie să meargă în transplant", a subliniat medicul.


Etapa a doua, respectiv tratamentul standard corect, potrivit protocoalelor internaţionale presupune doze mari de citostatice.
Pacienţii cu leucemie acută sunt foarte fragili şi aceste tratamente trebuie administrate în condiţii de sterilitate, iar îngrijirea trebuie făcută de personal dedicat, a detaliat conf. dr. Coriu.


El a adăugat că, din păcate, nu există suficient personal. Potrivit medicului, ar trebui înfiinţate centre dedicate pentru diagnosticarea şi tratarea pacienţilor cu leucemie acută.


În fiecare an, la Secţia de transplant din cadrul Institutului clinic Fundeni vin 200 de cazuri noi cu leucemie acută.
Pe lista de aşteptare pentru transplant se află 20 de persoane.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!