Bolile intestinale inflamatorii, o provocare pentru medici şi pacienţi

on . . Accesări: 1629

mix bowel diagram rsBolile intestinale inflamatorii au constituit tema celui de-al VIII-lea Congres European organizat de The European Crohn's and Colitis Organisation (ECCO) şi Federaţia Europeană a Asociaţiilor pentru Boala Crohn şi Colite (European Federation of Crohn's and Colitis Associations) la Viena în perioada 13 -16 februarie.


Specialiştii au subliniat că bolile intestinale inflamatorii sunt preţul civilizaţiei şi s-au arătat îngrijoraţi de creşterea incidenţei lor la tineri. Totodată, ei au evidenţiat că aceste boli constituie o provocare pentru medici care încearcă să găsească noi soluţii terapeutice.


Prof dr. Walter Reinisch, de la General Hospital din Viena a reliefat: "simptomele unor boli inflamatorii intestinale pot fi: dureri abdominale, diaree care durează săptămâni şi chiar luni, pierdere în greutate, oboseală şi chiar febră. Statistic vorbind, boala se declanşează mai ales la persoanele cu vârste între 20 şi 30 de ani dar în ultimii ani în Austria şi în întreaga lume rata diagnosticării la copii s-a dublat. Netratate corespunzător aceste boli scad calitatea vieţii pacienţilor şi îi rup de societate. Nu mai merg la serviciu sau la şcoală, nu mai duc o viaţă normală. Avem tratamente de ultimă generaţie care pot ţine boala sub control dar, din păcate, nu am găsit unul care să şi vindece."


Conf. dr. Liana Gheorghe de la Institutul Fundeni, Centrul de Gastroenterologie a declarat cu acest prilej că România are cele mai puţine cazuri cu boală intestinală inflamatorie, boală Crohn şi rectocolită şi aceasta se datorează foarte probabil modului de viaţă.


Citeste despre Complicatiile ginecologice ale bolii Crohn


"În urmă cu zece ani am făcut primul studiu mare de epidemiologie şi am găsit o prevalenţă de boală Crohn de 0,5 la suta de mii de locuitori şi de 1,5 la suta de mii de locuitori la rectocolită, ceea ce este foarte puţin. De atunci s-a mai făcut un studiu pe o zonă mai restrânsă, la Timişoara, sub egida Societăţii Europene, care a arătat o oarecare creştere, dar comparativ cu ţările vecine şi restul Europei numărul este mai mic. Boala începe să fie frecventă la tineri din cauza obiceiurilor alimentare. Vrem să refacem studiul de epidemiologie la nivel naţional, cu chestionare despre alimentaţie, comportament, intervenţii chirugicale, sanitaţie", a arătat conf. dr. Liana Gheorghe.


Specialistul a punctat că aceste boli sunt considerate boli rafinate ale unei societăţi foarte rafinate care vine în contact cu din ce în ce mai puţini agenţi patogeni. "Scad bolile infecţioase şi cresc foarte mult bolile cu mecanisme autoimune sau de pierdere a toleranţei pentru ceea ce ne este propice. În ceea ce priveşte cauzele, este un melanj - o predispoziţie genetică cu siguranţă la care se adaugă factorii de mediu, diete, modificarea sistemului bacterian, care este specific fiecăruia", a subliniat medicul.


Referitor la terapie, conf. dr. Liana Gheorghe a spus că terapia biologică este acceptată numai dacă este indicată de centrele mari universitare care diagnostichează, stadializează şi fac indicaţia iniţială pentru terapiile de vârf. Terapia este foarte scumpă. între 2.000 şi 2.500 de euro a precizat medicul.


"În cadrul congresului s-a făcut o pledoarie pentru introducerea acestor terapii foarte moderne, e drept foarte costisitoare, dar foarte eficiente în stadii timpurii de boală. Tratamentul se face toată viaţa, în cazurile unui număr foarte mic de pacienţi se întrerupe tratamentul", a explicat conf.dr. Liana Gheorghe.


Aceasta a subliniat că este necesar să se facă o educaţie atât a gastroenterologilor, cât şi a pacienţilor, astfel că la primele simptome evocatoare pacienţii trebuie să fie trimişi la specialişti.


Conf. dr. Liana Gheorghe a opinat că se impune şi o aducere la zi a ghidurilor pentru aceste boli.


La rândul său, prof. dr. Cristi Gheorghe a arătat că diagnosticarea este în momentul de faţă o problemă pentru că este vorba de diagnostic diferenţiat între cele două boli, Crohn şi rectocolită, care au prognostice diferite, dar şi faţă de alte boli inflamatorii cu cauză infecţioasă sau alte cauze.


Medicul a subliniat că aceste boli în evoluţie pot duce la apariţia cancerului colonorectal.


Prof. dr. Cristi Gheorghe a spus că în prezent desfăşoară un proiect cu tehnica de endomicroscopie cu ajutorul căruia se pot vedea modificările histologice fără să se promoveze biopsia, pentru a se vedea dacă sunt modificări structurale histologice.


Preşedinta Asociaţiei Pacienţilor cu Boli Autoimune, Rozalia Lepădatu, a spus că organizaţia oferă suport acestor pacienţi, informaţii corecte despre afecţiunile lor şi despre tratament. Asociaţia oferă răspunsuri pacienţilor cu ajutorul gastroenterologilor.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!