Vicepremierul Gabriel Oprea a declarat joi, la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), cu ocazia bilanţului Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), că este necesară utilizarea de către ţara noastră a fondurilor primite de la Comisia Europeană (CE) în perioada 2014-2020 pentru consolidarea sistemului de urgenţă, în completarea sumelor alocate acestui domeniu de la bugetul de stat...
''Utilizarea fondurilor europene poate contribui, în continuare, la perfecţionarea mijloacelor de intervenţie şi a pregătirii profesionale. În acest sens, e imperios necesară îndeplinirea condiţiilor pentru ca fondurile ce vor fi puse la dispoziţie de Comisia Europeană în perioada de programare bugetară viitoare (2014-2020), să fie utilizate în completarea celor alocate acestui domeniu de la bugetul de stat. Aceasta va asigura consolidarea şi dezvoltarea capacităţii de intervenţie a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă'', a arătat vicepremierul.
El a apreciat eforturile depuse pentru operaţionalizarea sistemului mobil de urgenţă, reanimare şi descarcerare din judeţele Caraş-Severin, Covasna, Gorj, Teleorman şi Tulcea, care au făcut ca sistemul SMURD să funcţioneze la nivel naţional.
Oprea a subliniat că structurile din componenţa IGSU au obţinut rezultate remarcabile anul trecut făcând referire la numeroasele intervenţii precum şi salvarea de vieţi omeneşti în toată ţara.
''Datele din rapoartele de evaluare privitoare la numărul de intervenţii în situaţii de urgenţă, precum şi la persoanele care au fost salvate sau au primit a asistenţă medicală de urgenţă sunt edificatoare. Deosebit de important este să se pună un mai mare accent pe previziune şi prevenire, ca principii ale managementului situaţiilor de urgenţă. Prevenirea este absolut necesară pentru protecţia împotriva dezastrelor şi costă mai puţin decât înlăturarea efectelor dezastrelor'', a adăugat vicepremierul Gabriel Oprea.
Sursa: AGERPRES