Ministrul sănătăţii în vizită la tabăra de sinistraţi de la Rast

on . . Accesări: 4266

Situaţia este gravă, dar important este că oamenii şi-au păstrat speranţa, a afirmat sâmbătă ministrul sănătăţii, dl. Eugen Nicolăescu, în timpul unei vizite la tabăra de sinistraţi de la Rast, judeţul Dolj. Ministrul Nicolăescu a declarat că intenţionează să meargă şi în judeţul Călăraşi, în primul rând pentru a vedea care este starea de sănătate a populaţiei, precum şi pentru a putea lua măsurile necesare de prevenire a eventualelor epidemii  sau toxiinfecţii alimentare.
 "Sunt foarte multe lucruri în neregulă din punct de vedere sanitar", a admis Eugen Nicolăescu, dar a subliniat că va lua toate măsurile profilactice necesare.
 El a precizat că deja a luat legătura cu Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică, prima urgenţă fiind efectuarea unei catagrafieri a populaţiei afectate.
 Principalele probleme cu care se confruntă oamenii din Rast sunt, conform ministrului sănătăţii, declanşarea nevrozei, hipertensiunea şi lipsa reţetelor în cazul celor cu boli cronice.
 În acest sens, Eugen Nicolăescu a afirmat că trebuie să fie contactaţi medicii de familie, pentru a identifica persoanele care suferă de boli cronice, urmând să se facă legătura cu farmaciile şi să se distribuie medicamentele necesare.
 "Nu vrem să avem şi probleme în plus", a spus ministrul sănătăţii, precizând că vor fi stabilite măsuri şi pentru distribuţia hranei, printre care construirea unui cort cu sală de mese, "pentru a fi siguri că alimentaţia este corectă şi în regulă din punct de vedere sanitar", şi a unor ţarcuri pentru animale.
 "Nici un om nu cred că rezistă foarte uşor în asemenea condiţii. De aceea, datoria noastră este să fim aproape de oameni în aceste momente", a afirmat Eugen Nicolăescu, care a ţinut să aprecieze atitudinea sinistraţilor din Rast.
 Potrivit ministrului sănătăţii, aceştia intenţionează să strămute vatra satului într-o zonă ferită de inundaţii şi au deja un plan de urbanism general. "Au cerut ajutor de la autorităţi pentru a se face măsurători, să poată să-şi pună corturile pe amplasamentele primite şi să ducă o viaţă normală", a spus Eugen Nicolăescu.
 Prefectura Dolj studiază posibilitatea strămutării totale sau parţiale a comunei Rast, care în urmă cu aproape două săptămânii a fost aproape complet acoperită de ape.
 În comuna Rast, apele au început să se retragă, însă locuitorilor care trăiesc în tabăra de sinistraţi ridicată pe marginea drumului Băileşti-Rast le este interzis accesul în localitate, întrucât s-a trecut la o dezinfecţie generală. Potrivit prefectului de Dolj, Nicolae Giugea, această măsură a fost luată de către autorităţi pentru a evita izbucnirea unei epidemii generale.(Rompres)

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!