Centrul Medico-Social din Nucet, salvat de la închidere

on . . Accesări: 5052

Conducerea celui mai mare Centru de psihiatrie din ţară, cel de la Nucet, mulţumeşte ministrului Vasile Blaga pentru alocarea sumei de 1,7 milioane lei noi, necesari pentru supravieţuirea instituţiei sanitare în acest an. Centrul Medico-Social de psihiatrie din Nucet a primit prin Hotărâre de Guvern, cu avizul ministrului Administraţiei si Internelor, suma amintită din fondul de rezervă bugetară, în urma  unor demersuri atât de ordin politic, cât şi administrativ.
 Conducerea judeţului, prin preşedintele Consiliului Judeţean şi a Primăriei Oradea au iniţiat cu câteva luni în urmă un proiect de Hotărâre de Guvern, pentru a salva soarta centrului de psihiatrie de la Nucet, rămas fără susţinere financiară în ultimii doi ani şi aflat în pragul închiderii.
 "Ministrul Vasile Blaga, căruia ţinem să-i mulţumim pentru sprijin şi înţelegere, a avizat favorabil proiectul de Hotărâre de Guvern iniţiat de preşedintele Kiss Alexandru şi primarul Petru Filip. Gestul nu era posibil fără ca toţi cei trei lideri să-şi dea mâna, atât din punct de vedere politic, cât şi administrativ", a spus consilierul judeţean Szabo Odon. Acesta a atras însă atenţia că problema nu este rezolvată decât pentru acest an.
 De aproape un an, Livia Chira, directorul CMS din Nucet, bate la toate porţile pentru a opri închiderea instituţiei. Situaţia se acutizase în ultimele zile la Nucet, când spitalul de Psihiatrie, furnizorul de servicii către CMS, a ameninţat printr-o somaţie scrisă că sistează furnizarea hranei către bolnavi. Datoriile CMS către Spital depăşeau 2 miliarde de lei vechi.  
 Pe lângă pericolul ca 178 de bolnavi să rămână fără hrană, asupra conducerii Centrului atârna şi povara faptului că cei 95 de angajaţi nu-şi puteau primi salariile.
 Centrul de psihiatrie de la Nucet este cel mai mare din ţară având o capacitate de 178 de paturi. Pe listele de aşteptare ale Centrului sunt înscrişi nu mai puţin de 120 de bolnavi care aşteaptă să se elibereze un pat.(Rompres)

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!