Alimentele bio nu sunt mult mai bune decât celelalte?

on . . Accesări: 3595

bio.jpgCercetători de la Institutul naţional francez de cercetări agronomice (INRA) au publicat un raport, în care arată că există puţine diferenţe între produsele obţinute din agricultura biologică (AB) şi cele provenite din agricultura convenţională (AC). Rezultatele, publicate în Les Cahiers de Nutrition et de Dietetique, relevă că 'diferenţele mici între alimentele AB şi cele AC n-au o influenţă semnificativă asupra alimentaţiei şi a sănătăţii'. Nu a fost pusă în evidenţă nicio diferenţă însemnată la glucide, minerale şi oligoelemente în alimentele analizate, iar afirmaţia conform căreia ar exista conţinuturi mai ridicate de magneziu în unele legume nu s-a confirmat.

Cercetătorii au mai constatat că cerealele AB sunt mai sărace în proteine, în timp ce unele legume AC sunt uneori mai bogate în nitraţi. În ceea ce priveşte legumele şi fructele, cele mai mari diferenţe au fost constatate la vitamina C şi alţi fitomicroconstituenţi antioxidanţi. În agricultura biologică au fost observate conţinuturi mai ridicate în vitamina C şi polifenoli, dar mai sărace în carotenoide, dar fără efect demonstrat asupra laturii antioxidante sanguine.

Scopul acestui studiu a fost să actualizeze raportul publicat în 2003 de Agenţia franceză de securitate sanitară a alimentelor asupra evaluării nutriţionale şi sanitare a alimentelor provenite din agricultura biologică. ªi acel raport conchidea că diferenţele faţă de compoziţia chimică a alimentelor provenite din agricultura convenţională sunt mici şi nesemnificative în cadrul regimului alimentar global./Agerpres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!