Amânarea începerii tratamentului cu insulină poate conduce la complicatii grave ale diabetului

on . . Accesări: 2326

trat-insulina.jpgDiabetologii avertizeaza: „Amanarea din ratiuni psihologice a inceperii tratamentului cu insulina poate conduce la complicatii grave ale diabetului zaharat!”. Peste 150 de diabetologi din toata tara au participat la sfarsitul lunii martie, la un eveniment sanofi-aventis dedicat problematicii diabetului zaharat. Scopul intalnirii a fost evidentierea importantei abordarii persoanelor cu afectiuni cronice, in general, si a celor cu diabet zaharat, in particular, nu doar din perspectiva medicala, ci si psihologica. De asemenea, evenimentul a reprezentat si un moment aniversar - sarbatorirea a 10 ani de existenta a Lantus (insulina glargina).
Tehnica interviului motivational, prezentata in cadrul evenimentului, atrage atentia asupra importantei abordarii psihologice in tratarea unei afectiuni cronice. Tema intalnirii a fost stabilita ca urmare a identificarii unor praguri psihologice in cazul persoanelor cu diabet, ce pot avea implicatii serioase asupra starii de sanatate si a aparitiei complicatiilor. Una dintre cele mai frecvente situatii intampinate cu reticenta este recomandarea de a trece de la medicatia orala la insulina. Ca urmare a amanarii inceperii tratamentului cu insulina, pacientul cu diabet se expune riscului de a dezvolta complicatii grave precum: tulburari de vedere sau chiar orbire, infarct miocardic, afectiuni ale rinichilor si amputatii la nivelul membrelor inferioare.
„In mod normal, persoanele care au diabet si se trateaza cu medicatie orala ar trebui sa treaca in 2-3 ani pe insulina. In realitate insa, in Romania, acest lucru se intampla abia dupa 10-15 ani. Exista un prag psihologic, o incercare de amanare pe cat posibil a momentului, care afecteaza insa starea de sanatate a pacientului. Ceea ce trebuie sa cunoasca pacientii este faptul ca tratamentul cu insulina este cel mai complex din patologia umana, existand posibilitatea de a se aplica cu succes si 50-60 de ani”, a explicat Prof. Dr. Nicolae Hancu, Centrul de Diabet Cluj. „Depresia este prezenta la circa un sfert dintre pacientii care au diabet. In acest context, medicul este cel care are un rol decisiv in depistarea corecta a starii de spirit, corelata cu factori sociologici si familiali, si in „montarea” psihologica. Practic, prin intelegerea si insusirea tehnicii de sustinere a interviului motivational prezentat in cadrul evenimentului, noi, medicii, vom putea sa ii intelegem mai bine pe pacienti si sa le oferim suport in intelegerea corecta a contextului in care se afla. Pasul imediat urmator este responsabilizarea directa a pacientului, pentru ca el este cel care are pana la urma controlul real in gestionarea bolii. Aceasta este diferenta intre a trata si a ingriji”.
„Actul psihologic este foarte important in tratarea diabetului zaharat. Din pacate insa, din cauza supra-aglomerarii din programul zilnic al medicului specialist diabetolog, acestui aspect i se aloca uneori prea putin timp. Am incercat ca prin acest eveniment si prin prezentarea tehnicii interviului motivational sa facilitam dialogul medic-pacient, in folosul persoanelor care sufera de diabet”, a explicat Dr. Ovidiu Saltas-Dabija, Director Medical sanofi-aventis Romania. „Totodata, suntem foarte mandri sa sarbatorim si in Romania 10 ani de reusita stiintifica si medicala cu Lantus, insulina numarul unu in Romania si in lume. Lantus este folosit pentru controlul glicemiei la peste 6 milioane de pacienti din intreaga lume, medicamentul fiind prezent in 65 de tari. Sanofi-aventis are o experienta de peste 85 de ani in dezvoltarea de insuline si detine la Frankfurt una dintre cele mai mari si mai eficiente platforme industriale pentru productia de insuline din lume”.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!