Alimentaţia şi osteoporoza

on . . Accesări: 6501

Sistemul osos are nevoie de o dietă echilibrată, care să conţină atât macronutrienţi (energie, proteine, grăsimi şi zaharuri),cât şi micronutrienţi (vitamine, minerale), necesari pentru dezvoltarea normală şi refacere. Calciul este un component structural major al ţesutului osos, iar scheletul acţionează ca un rezervor de calciu, pentru a menţine nivelul calciului în sânge. Recomandările pentru doza zilnică de calciu sunt diferite. OMS, în 2002, pe baza unor cercetări făcute în mai multe ţări, a stabilit doza recomandată de 500-700 mg/zi în timpul copilăriei, 1.300 mg/zi între 10-18 ani, 1.000 mg/zi între 19-65 de ani, (1.300 mg/zi la femei la menopauză) şi 1.300 mg/zi după 65 de ani.
 Lactatele şi alte produsele alimentare pe bază de lapte sunt printre cele mai bogate şi la îndemână surse de calciu din dietă. Două sau trei porţii de lactate pe zi sunt suficiente pentru un aport adecvat de calciu. Lactatele mai sunt importante deoarece constituie o sursă importantă de proteine şi alte vitamine şi minerale. Potrivit prof. dr. Gheorghe Mechinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, alte alimente recomandate pentru sănătatea sistemului osos sunt sardelele, macroul, heringul, somonul sălbatic, care conţin cantităţi apreciabile de calciu, dar şi vitamina D şi acizi graşi esenţiali, cu lanţ de carbon lung. Acizii graşi esenţiali cu lanţ omega 3 au şi un rol important în diminuarea inflamaţiilor provocate de poliartrita reumatoidă. Sunt recomandate proteinele de origine animală şi vegetală cu valoare biologică ridicată din carne slabă, peşte, ouă, dar fără a se depăşi 1g proteină /kg corp/zi. Depăşirea acestei valori modifică echilibrul acido - bazic, crescând calciuria. Alte alimente recomandate sunt pâinea de secară, cereale integrale minimal procesate, fără glazuri de zaharuri, cuverturi de ciocolată, care sunt surse de magneziu, fier, fibre şi vitamine. Nucile, alunele, migdalele sunt surse de proteine vegetale valoroase, minerale, acizi graşi esenţiali. Bananele şi prunele conţin potasiu şi magneziu, reechilibrând balanţele calciu/fosfor/magneziu potasiu.
 Nu sunt recomandate băuturile care conţin cola, acestea sunt bogate în fosfor şi cofeină, determinând accelerarea pierderii de calciu la adulţi, iar la copii şi adolescenţi scade rata fixării calciului, reducând densitatea osoasă. Cafeaua reduce semificativ absorbţia calciului. Efectul poate fi contracarat prin adaos de puţin lapte în cafea, dar nu creamer, acesta fiind în special pe bază de grăsimi vegetale. Mezelurile, cârnaţii, pateurile şi conservele din carne conţin fosfaţi ce accentuează pierderea calciului şi acidifică mediul intern, conţin grăsimi saturate, conservanţi, nitriţi care generează metaboliţi toxici. În ceea ce priveşte sarea de bucătărie, aceasta descreşte absorbţia calciului şi creşte excreţia acestuia. Prof. dr. Mechinicopschi recomandă un consum sub 6 g sare pe zi, ţinând cont că sarea se află ascunsă în cantităţi apreciabile în majoritatea alimentelor industriale.
 Vitamina D este, de asemenea, esenţială pentru dezvoltarea şi refacerea masei osoase, atît prin rolul ei de a ajuta la absobţia calciului din intestin, cât şi prin asigurarea mineralizării corecte a osului. Vitamina D este sintetizată în piele în timpul expunerii la soare şi, deşi este suficientă pentru majoritatea persoanelor, suplimentarea dietetică sau medicamentoasă a vitaminei D devine importantă în timpul iernii, pentru persoanele în vârstă. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!